دوره 23، شماره 110 - ( اسفند 1392 )                   جلد 23 شماره 110 صفحات 100-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahiminia M, Esmaeili F, Kharazian N, Houshmand F, Ebrahimi M. Effect of flavonoids of extract of cichorium intybus L. leaf on induction of P19 stem-cells differentiation to insulin-producing cells. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 23 (110) :93-100
ابراهیمی‌نیا مریم، اسماعیلی فریبا، خرازیان نواز، هوشمند فریبا، ابراهیمی مرضیه. اثر فلاونوئید تام موجود در عصاره متانولی برگ کاسنی بر القای تمایز سلول‌های بنیادی 19P به سلول‌های انسولین‌ساز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (110) :93-100

سابقه و هدف: با توجه به نقش مؤثر فلاونوئیدهای گیاهی در پیشگیری و درمان دیابت قندی، در این پژوهش القای تمایز سلول‌های بنیادی 19P به سلول‌های انسولین‌ساز تحت تأثیر فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: ابتدا عصاره متانولی از فلاونوئیدهای برگ گیاه کاسنی تهیه و سپس تعیین غلظت شد. اجسام شبه جنینی (Embryoid bodies یا EB) حاصل از کشت معلق سلول‌های 19P در محیط کشت α-MEM حاوی 15 درصد سرم جنین گاو به مدت سه روز کشت داده شدند. به منظور القای تمایز این سلول‌ها، به مدت 12 روز با غلظت‌های 50، 100 و 200 میکروگرم بر میلی‌لیتر فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی تیمار شدند. سلول‌های 19P و اجسام شبه جنینی تیمار نشده به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. از تکنیک‌های رنگ‌آمیزی دیتیزون (Dithizone یا DTZ)، ایمنوفلورسنس و RT-PCR (Real-time polymerase chain reaction) جهت شناسایی سلول‌های تمایز یافته استفاده شد. یافته‌‌ها: سلول‌های 19P تمایز یافته با غلظت‌های مختلف عصاره نسبت به رنگ‌آمیزی دیتیزون پاسخ مثبت دادند. بیشترین درصد سلول‌های دیتیزون مثبت در غلظت 100 میکروگرم بر میلی‌لیتر عصاره حاصل شد. روش ایمنوفلورسنس نشان داد که سلول‌های 19P تمایز یافته قادر به بیان نشانگرهای اختصاصی سلول‌های بتای پانکراس هستند. بیان ژن Pdx-1 (Pancreatic duodenal homeobox-1) در این سلول‌ها توسط تکنیک RT-PCR به اثبات رسید. استنتاج: فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی قادر به القای تمایز سلول‌های بنیادی 19P به سلول‌های انسولین‌ساز است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی