دوره 24، شماره 111 - ( فروردین 1393 )                   جلد 24 شماره 111 صفحات 32-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amouian S, jalili Akbarian M, Arabi M. Clobazam Versus Diazepam for Prevention of Febrile Seizures in Children: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (111) :23-32
عموئیان سپیده، جلیلی اکبریان مهدی، اعرابی محسن. مقایسه دیازپام و کلوبازام در پیشگیری از عود تشنج ناشی از تب در کودکان:یک مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی سازی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (111) :23-32

سابقه و هدف: تشنج ناشی از تب،تشنجی است همراه با بیماری تب‌دار که در آن شواهدی از عفونت سیستم عصبی مرکزی یا اختلال الکترولیتی وجود ندارد. شایع‌ترین آسیب‌شناسی مربوط به تشنج ناشی از تب، عود تب و تشنج می‌باشد. درمان شامل کنترل تشنج با داروهای ضد تشنج می‌باشد و جهت جلوگیری از عود تب و تشنج نیز دارو تجویز می‌شود. هدف از این پژوهش مقایسه دو داروی دیازپام و کلوبازام از جهت میزان پیشگیری از عود در بیماران بستری شده به علت تب و تشنج می‌باشد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بوده که در آن 150 کودک مبتلا به تب و تشنج ساده در محدوده سنی 6 ماه تا 6 سال بعد از کنترل تشنج به طور تصادفی در دو گروه دریافت کننده کلوبازام (75 بیمار) و یا دیازپام (75 بیمار) قرار گرفتند. 32 بیمار به دلیل داشتن معیارهای خروج از مطالعه خارج گردیدند و در نهایت 118 بیمار (61 مورد در گروه دیازپام و 57 مورد در گروه کلوبازام) بررسی گردیدند. دیازپام با دوز 8hQdose/kg /mg 33/0 و کلوبازام در دوزهای 5/2، 5، 5/7 و mg10 بر اساس وزن بدن هر 12 ساعت داده شد. نتایج حاصل از مطالعه شامل تعداد موارد تب در هر 3 ماه، عوارض دارو، عود تشنج در چک لیست ثبت و بین دو گروه با استفاده از آزمون Chi-Square مورد مقایسه قرار گرفت. یافته‌ها: از 118 بیمار مورد بررسی، 62 نفر مذکر و 56 نفر مؤنث بودند. میانگین سن در گروه دیازپام، 1/10±1/21 ماه و در گروه دریافت کننده کلوبازام 7/10±9/21 ماه و در کل جامعه مورد مطالعه 4/10±5/21 ماه بود. میزان عود تب و تشنج در طول مطالعه در گروه کلوبازام 3/5 درصد و در گروه دیازپام 7/9 درصد بود (05/0p>). هم‌چنین تفاوت آماری معنی‌داری در عود تب و تشنج بین دو گروه با درنظر گرفتن سن، جنس، سابقه خانوادگی تب و تشنج، سابقه فردی تب و تشنج و فاصله تب با تشنج وجود نداشت (05/0p>). دو گروه از نظر بروز عارضه آتاکسی تفاوت معنی‌داری نداشند. تعداد 28 نفر (9/45 درصد) از بیماران دریافت کننده دیازپام دچار خواب آلودگی شدند که این رقم در گروه کلوبازام 8/8 درصد بود (001/0p>). هم‌چنین بروز عوارض دارویی مانند آتاکسی، خواب آلودگی و سایر عوارض دارویی و ارتباط آن‌ها با سن و جنس مورد بررسی قرار گرفت که بر اساس آزمون آماری تفاوت معنی‌داری بین دو گروه یافت نشد (05/0p>). استنتاج: به طور کلی، درمان با کلوبازام باعث کاهش عود تشنج و هم‌چنین عوارض کم‌تری نسبت به دیازپام می‌شود. اگرچه حجم نمونه بیش‌تری برای تأیید این موضوع مورد نیاز می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: تب و تشنج، دیازپام، عود، کلوبازام
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: کودکان