دوره 22، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1391 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 75-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradi M, Soltanian M, Pirsaheb M, Sharafi K, Soltanian S, Mozafari A. The Efficiency Study of Pumice Powder to Lead Removal from the Aquatic Environment: Isotherms and Kinetics of the Reaction. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (1) :65-75
مرادی مسعود، سلطانیان محمد، پیرصاحب مقداد، شرفی کیومرث، سلطانیان سپیده، مظفری آرزو. بررسی کارایی پامیس پودری در حذف سرب از محیط های آبی- مطالعه ایزوترم و سینتیک واکنش. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (1) :65-75

سابقه و هدف: سرب یکی از فلزات سنگین سمی است که از آلاینده‌های مهم محیط زیستی به شمار می‌رود و تمام ترکیبات آن از نظر ایجاد سمیت در انسان مهم می‌باشند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی کارایی پامیس پودری در حذف سرب از محیط‌های آبی می باشد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع تجربی بوده که در آن ابتدا از سنگ پامیس فرم پودری آن تهیه شد سپس آزمایش‌ها در زمان‌های تماس متغیر و دوزهای مختلف جاذب در pH برابر7، دور به هم زن برابر 200 و غلظت سرب mg/l 50 و در دمای محیط به صورت منقطع انجام شد. داده‌های به دست آمده با ایزوترم‌های لانگمیر و فروندلیچ و سینتیک‌های واکنش شبه درجه اول، دوم و نفوذ درون ذره‌ای برازش داده شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که سرب به میزان زیادی توسط جاذب جذب می‌شود به طوری که حداکثر راندمان حذف آن به میزان 100 درصد به دست آمد. برازش با ایزوترم‌ها نشان داد جذب سرب از هر دو ایزوترم فروندلیچ و لانگمیر (995/0R2= و 998/0R2=) و سینتیک شبه درجه دوم (999/0R2=) پیروی می‌کند. هم‌چنین با افزایش دوز جاذب و زمان تماس کارایی حذف افزایش معنی‌داری داشت (001/0>R2‍‍). استنتاج: با توجه به این‌که ضریب جداسازی (RL) و شدت جذب (1/n) برای پامیس در محدوده 0 تا 1 به دست آمد لذا پامیس، جاذبی کارا برای حذف فلز سرب از محیط‌های آبی می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: پودر پامیس، سرب، ایزوترم و سینتیک
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت