دوره 24، شماره 114 - ( تیر 1393 )                   جلد 24 شماره 114 صفحات 73-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri N, Abtahi H, Amozande-Nobaveh A, Zarinfar N, Ghaznavi-Rad E. The Antibiotic Resistant Determinant of Pathogenic Bacteria Isolated from Medical Equipment and Hospital Environment in Valiasr Hospital, Arak, 2013. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (114) :60-73
طاهری نونا، بطحی حمید، آموزنده نوباوه علیرضا، زرین فر نادر، غزنوی راد احسان اله. بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های پاتوژن جداشده از تجهیزات پزشکی و محیط بیمارستان در مرکز آموزشی درمانی ولیعصر اراک در سال ۱۳۹۲. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (114) :60-73

سابقه و هدف: عفونت‌های بیمارستانی یک مشکل عمده جهانی هستند. محیط بیمارستان مخزنی برای پاتوژن‌های بیمارستانی می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع و تعیین شاخص‌های مقاومت آنتی‌بیوتیکی در باکتری‌های جداشده از محیط و تجهیزات پزشکی در بیمارستان ولیعصر اراک می باشد. مواد و روش ها: 210 نمونه از بیمارستان جمع‌آوری و تعیین هویت گردید. Staphylococcus ها از نظر مقاومت القایی نسبت به کلیندامایسین با روش ZoneـD و حساسیت به ونکومایسین با محیط مولر هینتون آگار و test ـE بررسی شدند. حساسیت این سویه ها نسبت به سفوکسیتین و اگزاسیلین با روش دیسک دیفیوژن و تأیید این مقاومت با بررسی ژن mecA با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. باسیل‌های گرم منفی از نظرتولید ESBL با روش استاندارد، مقاومت بتالاکتامازی AmpC با روش Amp C disk test، مقاومت کارباپنمازی توسط MHT و متالوبتالاکتامازی توسط E-test حاوی ایمیپنم و ایمیپنم + EDTA بررسی شدند. یافته ها: از 210 نمونه گرفته شده،240 ایزوله به دست آمد که (77 درصد) 185 نمونه مربوط به staphylococcus ها می‌باشد (5/73 درصد) 136 نمونه staphylococcus ها مقاوم به سفوکسیتین و اگزاسیلین بوده و مقاومت القایی به کلیندامایسین در آن ها (25 درصد) 46 گزارش شده است. ازطرفی دو نمونه Staphylococcus epidermidis مقاوم به ونکومایسین بودند. هم‌چنین ژن Sa442 در Staphylococcus aureus و ژن mecA در MRSA به جز دو مورد تأیید گردید. فراوانی باکتری‌های گرم منفی (23 درصد) 55 گزارش شد. ژن 51Ox در Acinetobacter baumanniشناسایی گردید. 15 باسیل گرم منفی 100 درصد غیرتخمیری و 65 درصد از 40 ایزوله انتروباکتریاسه تولیدکننده ESBL بودند. تعداد (33/33 درصد) 6 از نمونه Klebsiella pneumoniae تولیدکننده ژن AmpC بودند (60 درصد) 9 از باسیل‌های غیرتخمیری MHT مثبت گزارش شدند. استنتاج: با توجه به این بررسی، حضور میکروارگانیسم‌ها در محیط بیمارستان ولیعصر اراک و بروز و افزایش مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی در آن‌ها به عنوان یک مشکل عمده مطرح می‌باشد. می‌توان با تعیین پاتوژن‌های احتمالی در بیمارستان و تعیین الگوی شاخص‌های مقاومت آنتی‌بیوتیکی به پزشکان، در انجام درمان موفق بیماران کمک نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: ميکروبيولوژي