دوره 24، شماره 114 - ( تیر 1393 )                   جلد 24 شماره 114 صفحات 59-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaee R, Saat Saz S, Sharif nia S H, Beheshti Z, Mulook zadeh S. Comparison of Perineal Protection using . J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (114) :52-59
رضایی رزیتا، ساعت ساز سوسن، شریف نیا سیدحمید، بهشتی زهرا، ملوک زاده سرور. مقایسه میزان صدمات پرینه در کنترل پرینه با دست و بدون کاربرد دست حین زایمان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (114) :52-59

سابقه و هدف: آسیب‌های پرینه از مشکلات شایع زایمان طبیعی بوده که سلامت و کیفیت بعدی زندگی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این مطالعه با هدف تأثیر کنترل پرینه با روش‌های Hands on و Hands off بر صدمات پرینه حین زایمان انجام شده است. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع کار آزمایی بالینی تصادفی بوده که نمونه‌های آن را 600 زن نخست زا تشکیل دادند که به طور تصادفی به دو گروه Hands on و Hands off (300 نفر در هر گروه)تقسیم شدند. در روش on Hands وقتی کراونینگ سر انجام شد، ماما انگشت نشانه، میانی، انگشت حلقه و انگشت کوچک دست چپ خود را روی اکسی پوت جنین قرار می‌داد به طوری که همزمان توسط انگشتان نشانه و شست دست راست به طور u شکل بر بخش خلفی پرینه فشار وارد می‌شد. در روش off Hands در مرحله خروج عملکرد ماما بیش‌تر انتظاری بود و موفقیت چرخش خارجی، زایمان شانه ها و بقیه بدن را مشاهده می‌نمود. داده ها با استفاده از نرم افزار 19 SPSS و آزمون‌های آماری مجذور کای و T-Test مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: دو گروه از نظر میزان صدمات کلی پرینه تفاوت آماری معنی‌داری نداشتند (7/0=p). بیش‌ترین آسیب مشاهده شده در هر دو گروه ، پارگی درجه 1 پرینه بوده است. در گروه off Hands تروماهای درجه 3 ( 01/0 =p) و میزان اپی‌زیاتومی (003/0= p ) به طور معنی‌داری کم تر از گروه Hands on بوده است ولی میزان پارگی پری یورترال در گروه off Hands به طور معنی‌داری بیش‌تر از گروه Hands on بوده است (01/0 =p). بین دو گروه از نظر طول مدت مرحله دوم زایمان و پیامدهای نوزادی تفاوتی وجود نداشت. استنتاج: در مطالعه حاضر کاربرد روش off Hands سبب کاهش موارد اپی‌زیاتومی و پارگی‌های درجه 3 کانال زایمانی شده است بنابراین میتوان آن را به عنوان یک روش ایمن برای زایمان توصیه نمود.
واژه‌های کلیدی: زایمان، آسیب های پرینه، Hands on، Hands off
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: زنان و زایمان و نازایی