دوره 24، شماره 114 - ( تیر 1393 )                   جلد 24 شماره 114 صفحات 35-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh S, Hadizadeh M, Ameri H. Assessing the Effects of Infertility Treatment Drugs Using Clustering Algorithms and Data Mining Techniques. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (114) :26-35
علیزاده سمیه، هادیزاده مرجان، عامری حکیمه. بررسی میزان تأثیر داروهای درمان ناباروری در بیماران نابارور با استفاده از الگوریتم خوشه بندی و تکنیک های داده کاوی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (114) :26-35

سابقه و هدف: آمار ناباروری در جهان و به‌خصوص در کشور ما افزایش یافته است. داده کاوی رشته علمی جدید در زمینه بازیابی اطلاعات از پایگاه داده‌ها می‌باشد. مطالعات معدودی در زمینه‌ ناباروری و استفاده از دانش داده کاوی برای توصیف و پیش بینی روش‌های مختلف درمانی و شناسایی ویژگی های تاثیر گذار بر موفقیت روش درمان، ارائه شده است. هدف این مقاله ارائه مدلی است برای ارزیابی میزان تأثیر داروهای مختلف درمان ناباروری بر بیمارانی که تحت درمان با روش IUI قرار گرفته‌اند. مواد و روش ها: برای انجام این تحقیق پرونده‌های سال 1376 تا 1388 بیماران نابارور بیمارستان صارم بررسی شده‌اند که 26035 رکورد اولیه استخراج شده است. اطلاعات موجود در پرونده بیماران با استفاده از روش‌های داده کاوی در نرم‌افزار CLEMENTINE 12.0 تجزیه وتحلیل شدند. برای شناسایی عوامل مؤثر بر تأثیر داروها بر موفقیت درمان از الگوریتم‌های خوشه بندی و دسته بندی داده کاوی استفاده شد. یافته ها: با استفاده از خوشه‌بندی K-Means، ویژگی های بیمارانی که درمان آن‌ها موفق بوده است، شناسایی شده‌اند. به کمک درخت تصمیم CHAID تأثیر داروهای مختلف درمان ناباروری در بیماران نابارور و در نتیجه باروری مشخص شده است. مدل ساخته شده می‌تواند نتیجه استفاده از داروی پیشنهادی را با دقت 71 درصد پیش‌بینی کند. استنتاج: با استفاده از تکنیک‌های داده کاوی می‌توان روند درمان بیماران نابارور را بعد از بررسی‌ها و انجام معاینات و آزمایشات گوناگون و انتخاب فیلدهای تأثیرگذار بر بیماری، بهبود بخشید.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مدیریت اطلاعات سلامت