دوره 18، شماره 63 - ( فروردين و اردیبهشت 1387 )                   جلد 18 شماره 63 صفحات 65-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari M, Kazempour M, Alimohammadi E, Mehrabi Y, Hatami J. The influences of low frequency noise on mental performance. J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (63) :55-65
جعفری محمدجواد، کاظم پور مرضیه، علی محمدی ایرج، محرابی یداله، حاتمی جواد. بررسی اثر صدای فرکانس کم بر عملکرد ذهنی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1387; 18 (63) :55-65

سابقه و هدف: در حالی که تحول سیستم های صنعتی به سمت فن آوری های جدید دیجیتالی سبب کاهش مواجهه افراد با ترازهای بالای صدا گردیده است، اما مشکلات دیگری در ارتباط با صداهایی با ترازهای نه چندان بلند اما آزار دهنده (صدای فرکانس کم) ایجاد شده است. در پژوهش حاضر، عملکرد ذهنی گروهی از دانشجویان در حضور دو نوع صدای فرکانس کم و صدای رفرانس و هر یک با دو تراز 45 و 65 دسی بل مورد بررسی واقع شد.
مواد و روش ها: پس از تولید صداهای موردنیاز پژوهش و انجام مطالعات پایلوت، ناراحتی ناشی از صدا، حساسیت به صدای فرکانس کم و وضعیت شنوایی افراد تعیین شد. پس از آزمایشات اولیه 54 دانشجو در معرض ترازهای مختلف صدای فرکانس کم و رفرانس، هم زمان مورد آزمایشات استاندارد عملکرد ذهنی قرار گرفتند. در کلیه مراحل تحقیق سعی شد ضمن کنترل و محدود کردن عوامل مداخله گر از روش ها و وسایل استاندارد استفاده شود.
یافته ها: ناراحتی و حساسیت ناشی از صدای فرکانس کم با سن و جنس افراد ارتباط معنی داری ندارند. همچنین صدای فرکانس کم با تراز 65 دسی بل در مقایسه با صدای فرکانس کم با تراز 45 دسی بل به صورت معنی داری سبب کاهش تمرکز (p=0.003) و بالا رفتن سرعت پاسخگویی (p=0.039) می گردد. از طرفی صدای رفرانس 65 دسی بل نیز نسبت به صدای رفرانس 45 دسی بل سبب افزایش معنی دار سرعت عملکرد ذهنی (p<0.001) می شود.
استنتاج: صدای فرکانس کم سبب کاهش تمرکز و بالا رفتن سرعت پاسخگویی می گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |