دوره 24، شماره 117 - ( مهر 1393 )                   جلد 24 شماره 117 صفحات 124-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi M, Parsi B. Anxiety–related Behavioral Alterations Following Repeated Paraoxon Exposure in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (117) :116-124
محمدی مسلم، پارسی بهزاد. تغییرات رفتاری مرتبط با اضطراب به دنبال مواجهه مکرر موش‌های صحرایی با پاراکسان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (117) :116-124

سابقه و هدف: مسمومیت با ترکیبات ارگانوفسفره از طریق مهار استیل‌کولین‌استراز، تجمع استیل‌کولین در سیناپس‌های کولینرژیک و تحریک بیش از حد سیستم کولینرژیک ایجاد می‌‌شود. فعالیت بیش از حد سیستم کولینرژیک مغز می‌تواند در پاتوفیزیولوژی اضطراب نقش داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر مواجهه مکرر با پاراکسان بر رفتارهای مرتبط با اضطراب در موش‌های صحرایی نر بالغ بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار (250- 200 گرم) استفاده شدند. دوزهای 1/0، 2/0 و 3/0 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پاراکسان، روزانه و به مدت 14 روز از طریق داخل صفاقی تزریق شد. پس از یک دوره ریکاوری 24 ساعته، رفتارهای اضطرابی با استفاده از آزمایش‌های ماز بعلاوه‌ای شکل و تی‌شکل مرتفع بررسی شد. یافته‌ها: پاراکسان به صورت وابسته به دوز منجر به مهار فعالیت ‌کولین‌استراز پلاسما و مغز شد. تنها دوز 3/0 پاراکسان توانست منجر به افزایش معنی‌دار درصد ورود به بازوهای باز و درصد زمان حضور در بازوهای باز ماز بعلاوه‌ای شکل (05/0>p) و افزایش تأخیر در فرار و کاهش تأخیر اجتناب در ماز تی‌شکل (001/0>p) شود. استنتاج: نتایج نشان داد مواجهه مکرر با دوز 3/0 پاراکسان اثرات از بین برنده اضطراب در ماز بعلاوه‌ای شکل و تی‌شکل مرتفع داشت.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بيولوژي