دوره 24، شماره 118 - ( آبان 1393 )                   جلد 24 شماره 118 صفحات 59-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

bakhtiari Z, shahrooz R, ahmadi A, soltanali F. Protective Effect of Crocin on DNA Damage of Sperm and in Vitro Fertilization (IVF) in Adult Male Mice Treated with Cyclophosphamide . J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (118) :45-59
بختیاری زهرا، شهروز رسول، احمدی عباس، سلطانعلی نژاد فرهاد. ارزیابی اثر محافظتی کروسین بر آسیب DNA اسپرم و لقاح داخل آزمایشگاهی موش های نر بالغ تحت درمان با سیکلوفسفامید. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (118) :45-59

سابقه و هدف: استرس اکسیداتیو ناشی از عوارض جانبی شیمی درمانی با سیکلوفسفامید موجب آسیب‌پذیری اسپرماتوزوئیدها و کاهش توان باروری می‌شود. لذا در این مطالعه تأثیر کروسین (عصاره زعفران) بر بهبود این عوارض بررسی شد. مواد و روش‌ها: موش سوری نر بالغ در 3 گروه مساوی قرار گرفتند. گروه کنترل سرم فیزیولوژی (cc,day,IP2/0)، گروه سیکلوفسفامید CP (mg/kg/week,‌IP15) و گروه سیکلوفسفامید+کروسین (CP+Cr) علاوه بر سیکلوفسفامید روزانه کروسین (mg/kg/day,IP200) را به مدت 35 روز دریافت نمودند. سپس حیوانات آسان کشی شده و میزان مالون دی آلدئید بیضه‌ها اندازه‌گیری شد. پس از استحصال اسپرم از دم اپیدیدیم میزان شکسته شدن DNA توسط رنگ‌آمیزی آکریدین اورنج محاسبه شد. پس از تحریک تخمک‌گذاری در تعداد 72 سر موش ماده بالغ، تخمک‌های جدا شده در محیط کشت HTF حاوی BSA مورد لقاح داخل آزمایشگاهی با اسپرم‌های ظرفیت یافته قرار گرفتند. میزان لقاح و رشد جنینی گروه‌ها طی 120 ساعت ارزیابی شد. یافته‌ها: نتایج بررسی درصد لقاح داخل آزمایشگاهی اسپرم‌ها نشان از افزایش لقاح، جنین‌های دوسلولی و بلاستوسیست‌ها در گروه CP+Cr نسبت به گروه CP داشت (05/0 p<). هم‌چنین کروسین در گروه CP+Cr توانست از افزایش تعداد کل جنین‌های متوقف شده و درصد جنین‌های متوقف شده تیپ I و II و III در مقایسه با گروه CP جلوگیری نماید (05/0 p<). کاهش میزان مالون دی‌آلدئید و اسپرم‌های با DNA آسیب دیده نیز در گروه CP+Cr نسبت به گروه CP مشاهده شد(05/0 p<). استنتاج: نتایج این مطالعه توانایی کروسین در بهبود توان باروری و روند رشد جنین اولیه در حیوانات دریافت کننده سیکلوفسفامید را نشان داد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مهندسی پزشکی