دوره ۱۸، شماره ۶۴ - ( خرداد و تیر ۱۳۸۷ )                   جلد ۱۸ شماره ۶۴ صفحات ۵۱-۴۴ | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammad Jaafari H, karami H, Rahimikia S, Basiri M. Prevalence of elimination dysfunction, among primary school age children in Sari . J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (64) :44-51
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-467-fa.html
محمدجعفری حمید، کرمی حسن، رحیمی کیا سمانه، بصیری مجتبی. بررسی شیوع اختلالات دفعی در کودکان دبستانی شهرستان ساری در سال ۱۳۸۶. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. ۱۳۸۷; ۱۸ (۶۴) :۴۴-۵۱

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-۱-۴۶۷-fa.html


چکیده:   (۱۵۲۶۴ مشاهده)
سابقه و هدف: اختلالات دفعی به هر گونه مشکل در دفع ادرار و مدفوع اطلاق می گرددکه شامل نگه داری و یا تاخیر در دفع ادرار و مدفوع می باشد. شیوع این اختلالات در مطالعات مختلف، متفاوت بوده و به طورکلی 21 درصد کودکان درجاتی از اختلالات دفعی را در دوران کودکی تجربه می کنند. درکشور ما تاکنون مطالعه جامعی در این مورد انجام نشده است لذا در این مطالعه، اختلالات دفعی کودکان دبستانی شهر ساری بررسی شد تا با شناخت وضعیت همه گیری شناسی این مشکلات بتوان برنامه ریزی های آموزشی و بیماریابی را به انجام رساند.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی (cross-sectional) در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان ساری در سال 1386 انجام گرفت. با توجه به شیوع اختلالات دفعی ( 25-15 درصد) و با در نظر گرفتن ضریب اطمینان 95 درصد و میزان خطای 10 درصد، تعداد 2201 نمونه در نظر گرفته شد. نمونه ها به طور اتفاقی از مناطق مختلف شهرستان و به میزان مساوی بین دو جنس انتخاب گردید. ابزار مطالعه، پرسشنامه استاندارد شده ای بود که شامل مشخصات و 10 سوال در مورد وضعیت دفع ادراری و 19 سوال در مورد وضعیت دفع مدفوع بود. پرسشنامه از طریق اولیای مدرسه به والدین تحویل داده شد و توسط والدین تکمیل گردید. جهت مقایسه میانگین ها از آزمون مربع کای و آزمون t استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان 1.43±8.96 سال و 48.7 درصد آن ها دختر بودند. در 38.4 درصد کودکان، اختلالات دفع ادراری و در 29 درصد کودکان، اختلال دفع مدفوع مشاهده شد. شیوع اختلال ادرار کردن ارتباطی به جنس کودک، میانگین سنی و میزان تحصیلات والدین نداشت ولی در مورد کودکان با اختلالات دفع مدفوع، شیوع آن ارتباطی معنی داری با عواملی مثل میانگین سنی، جنس، پایه تحصیلی، سابقه خانوادگی، مصرف سویا و فیبر و وجود تنش های محیطی داشت.
استنتاج: توصیه می شود که آموزش همگانی در توجیه انواع علایم اختلال دفعی در سطح جامعه شهری و روستایی به عمل آید تا شاهد مراجعه دیر هنگام و عواقب نامطلوب ناشی از آن نباشیم.
متن کامل [PDF 165 kb]   (۴۷۱۳ دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb