دوره 24، شماره 120 - ( دی 1393 )                   جلد 24 شماره 120 صفحات 87-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazlom R, Hosseini Amiri M, Manzari Z S, Tavoosi H. Effect of Transcranial Direct Current Stimulation on Pain Intensity and Quality of Burn Dressing. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (120) :75-87
مظلوم رضا، حسینی امیری میثم، منظری زهرا سادات، طاووسی حسن. تأثیر تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم بر شدت و کیفیت درد پانسمان سوختگی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (120) :75-87

سابقه و هدف: بیشترین درد تجربه شده در صدمات سوختگی طی تعویض پانسمان‌ها اتفاق می‌افتد. دردی که نیازمند مقادیر بالایی از داروهای مخدر است. شواهدی وجود دارد، مبنی بر اینکه تغییرات در تحریک‌پذیری قشر مغز - توسط تحریک کاتدی قشر حسی پیکری- در تسکین درد حاد مؤثر است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تأثیر تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم (tDCS) بر کیفیت درد پانسمان سوختگی انجام شد. مواد و روش‌ها: برای انجام این مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی دو گروهی، 60 بیمار واجد شرایط بستری در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. بیماران گروه مداخله، قبل از تعویض پانسمان علاوه بر دریافت مسکن در صورت لزوم، تحت 20 دقیقه تحریک کاتدی قشر حسی پیکری با شدت جریان یک میلی‌آمپر قرار گرفتند. در گروه کنترل پروتکل درمانی مذکور انجام شد با این تفاوت که پس از 30 ثانیه تحریک، دستگاه tDCS خاموش شد. مقیاس دیداری سنجش درد، در زمان قبل از انجام مداخله و پرسشنامه کوتاه و تعدیل شده کیفیت درد مک گیل پس از انجام پانسمان اجرا شد. داده‌ها توسط آزمون‌های مجذور کای، تی مستقل و من‌ویتنی به‌وسیله نرم‌افزار SPSS نسخه 11.5 تحلیل شد. یافته‌ها: دو گروه قبل از مداخله از نظر شدت درد زمینه‌ای تفاوت آماری معنی‌داری نداشتند (p=0.08). در حین انجام پانسمان سوختگی دو گروه از نظر میانگین نمره بعد حسی، عاطفی و کل کیفیت درد تفاوت آماری معنی‌داری داشتند (p<0.05). علاوه ‌بر این، اختلاف معنی‌داری بین شدت درد حین انجام پانسمان در گروه کنترل و مداخله وجود داشت (0.001>p)؛ اما نتایج تفاوت آماری معنی‌داری را بین بیماران دو گروه در رابطه با الگوی درد پانسمان سوختگی نشان نداد (0.14=p). استنتاج: tDCS می‌تواند در کنار سایر روش‌ها به‌عنوان مداخله‌ای مؤثر و ایمن برای کاهش درد تعویض پانسمان سوختگی استفاده شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بیهوشی