دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 216-206 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zeraati H, Behnam Vashani H, Rezaeian A, Abrishami M, Reyhani T, Shoeibi N. Effect of Multisensory Stimulation on Heart Rate during Eye Examination for Screening of Retinopathy of Prematurity in Preterm Infants. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :206-216
زراعتی حسین، بهنام وشانی حمیدرضا، رضاییان اکرم، ابریشمی مجید، ریحانی طیبه، شعیبی ناصر. بررسی تأثیر تحریک چندحسی بر تعداد ضربان قلب ناشی از معاینه چشم جهت غربالگری رتینوپاتی نارسی در نوزادان نارس. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :206-216

سابقه و هدف: معاینه چشم جهت غربالگری رتینوپاتی نارسی به عنوان یکی از معاینات دردناک، سبب تغییرات فیزیولوژیک در نوزادان نارس می‌گردد. تحریک چندحسی یک روش ضددرد غیردارویی بوده؛ که بر معیارهای فیزیولوژیک نوزادان در طی پروسیجرهای دردناک تاثیر دارد. هدف از مطالعه حاضر: تعیین تاثیر تحریک چندحسی بر تعداد ضربان قلب ناشی از معاینه چشم جهت غربالگری رتینوپاتی نارسی در نوزادان نارس بود. مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی یک سوکور، 80 نوزاد نارس در بیمارستان خاتم الانبیاء مشهد در تیرماه 1393 به صورت تصادفی در دو گروه تخصیص یافتند. در گروه مداخله، برنامه تحریک چندحسی 15 دقیقه قبل از شروع معاینه اجرا می‌شد و گروه کنترل مراقبت‌های معمول بخش را دریافت می‌کردند. تعداد ضربان قلب هر نوزاد در فواصل 30 ثانیه‌ای قبل، حین و بعد از معاینه چشم در چک لیست پژوهشگر ساخته ثبت مشخصات فیزیولوژیک ثبت شد. تحلیل داده‌ها توسط آزمون‌های تی‌مستقل، آنالیزواریانس با اندازه‌های‌تکراری با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 14 انجام شد. یافته‌ها: 2/53 درصد نوزادان مطالعه دختر بودند. میانگین سن جنینی در گروه تحریک چندحسی 7/1±4/30 و در گروه کنترل 8/1±6/30 بود. تعداد ضربان در هر دو گروه طی مراحل ارزیابی تفاوت معنی‌داری داشته است (001/0(p<. تغییرات تعداد ضربان قلب در حین معاینه در دو گروه معنی‌دار بود (001/0(p<؛ ولی در گروه کنترل به نسبت گروه مداخله، افزایش بیش‌تری داشته است. استنتاج: برنامه تحریک چندحسی، افزایش کم‌تری را در تعداد ضربان قلب سبب می‌شود و به عنوان راه‌کاری جهت کاهش تغییرات فیزیولوژیک نوزادان در حین معاینه چشم می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 239 kb]   (2010 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: نوزادان