دوره 18، شماره 67 - ( آذر و دی 1387 )                   جلد 18 شماره 67 صفحات 110-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hedayati M, Shokohi T, Mayahi S, Bahoosh M, Haghani E, Saltanatpori Z et al . A survey on myco-flora of air, book and cabinet of Mazandaran University of Medical Sciences Libraries. J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (67) :107-110
هدایتی محمدتقی، شکوهی طاهره، میاهی صباح، باهوش مجتبی، حقانی ایمان، سلطنت پوری زهره و همکاران.. بررسی آلودگی قارچی هوا، کتابها و قفسه های کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی مازندران (گزارش کوتاه). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1387; 18 (67) :107-110

سابقه و اهداف: رشد قارچهای روی کتابها می تواند یک عامل خطر برای کارکنان و مراجعین باشد. از این رو در بررسی حاضر هوا، سطوح کتابها و قفسه های کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی مازندران از نظر حضور قارچها مورد ارزیابی قرار گرفتند.
مواد و روش ها: برای ارزیابی هوای داخل کتابخانه ها از نظر اسپور قارچها از روش پلیت باز حاوی محیط سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (SC) استفاده شد. برای بررسی آلودگی قفسه ها و کتابها از قطعات موکت استریل استفاده شد. قطعات موکت نمونه برداری شده در آزمایشگاه بر روی محیط SC کشت داده شدند.
یافته ها: در کل 17 جنس قارچ و 939 کلنی به دست آمد. پنی سیلیوم 62.0 درصد، مخمر 13.6 درصد، هایف استریل 7.6 درصد و کاندیدا 5.6 درصد شایعترین قارچهای جدا شده بودند. بیشترین تعداد کلنی از هوا جدا گردید.
استنتاج: پنی سیلیوم، آسپرژیلوس، آلترناریا و استاکی بوتریس از جمله قارچهای شناسایی شده در بررسی حاضر بودند که بدلیل توانایی تولید توکسینهای مختلف، حضور آلرژن در پیکره شان و توانایی ایجاد عفونت در به خطر انداختن سلامتی انسان بسیار با اهمیت می باشند. علاوه بر آن از عوامل اصلی تخریب کتابها نیز محسوب می شوند.
واژه‌های کلیدی: کتابخانه، قارچ، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |