دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 38-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavinasab S N, Yazdani Cherati J, Karami H, Khaksar S. Risk Factors Influencing the Survival of Pediatric Acute Leukemia Using Competing Risk Model. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :31-38
موسوی نسب سید نورالدین، یزدانی چراتی جمشید، کرمی حسین، خاکسار شهربانو. بررسی عوامل خطر بر زمان بقای لوسمی حاد کودکان با استفاده از مدل ریسک رقابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :31-38

سابقه و هدف: لوسمی‌های حاد، بدخیمی‌هایی با سیر پیش رونده سریع هستند که پیش‌سازهای آن‌ها سلول‌های لنفوئیدی و یا میلوئیدی است. مطالعه عوامل پیش‌آگهی دهنده بر بقا و درمان این بیماری از اهمیت ویژه‌ای در تحقیقات پزشکی برخوردار می‌باشد لذا این مطالعه با هدف به کارگیری رگرسیون ریسک رقابتی جهت مقایسه برخی عوامل بالینی و پاتولوژیکی در لوسمی حاد کودکان انجام شده است. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع کوهورت تاریخی تحلیل داده‌های بقا بوده است که در آن اطلاعات 97 کودک مبتلا به لوسمی حاد از بخش آنکولوژی کودکان بیمارستان بوعلی سینا ساری طی سال‌های 85 تا 92، شامل متغیرهای سن در زمان تشخیص، نوع لوسمی، جنس، تعداد گلبول‌های سفید، شمارش پلاکت، میزان هموگلوبین و وضعیت بیمار (زنده/ فوت شده) جمع‌آوری گردید. آنالیز آماری مطالعه با استفاده از مدل رگرسیون ریسک رقابتی و نرم‌افزار STATA نسخه 12 با سطح معنی‌داری 05/0 صورت گرفت. یافته‌ها: میانه دوره پی گیری برای بیماران مبتلا به لوسمی حاد 83/14 ماه بود که طی این مدت 27 مورد (83/27 درصد) از بیماران (17 مورد ALL و 10 مورد AML) فوت نمودند. بر اساس مدل رگرسیون ریسک رقابتی متغیرهای نوع لوسمی، تعداد گلبول سفید و هموگلوبین بر زمان بقا بیماران لوسمی حادتاثیر گذار بودند. استنتاج: در حضور ریسک های رقیب به کارگیری مدل رگرسیون ریسک رقابتی نسبت به مدل رگرسیون کاکس کارایی بیش تری در شناسایی عوامل خطر بر پیش آگهی زمان بقای بیماران مبتلا به لوسمی حاد داشت.
واژه‌های کلیدی: ریسک رقابتی، زمان بقا، لوسمی حاد
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آمار زیستی