دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 316-309 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amini L, Heidari M, Haghighi A, Rahimi Kian F. Sexual Function in Women with Systemic Lupus Erythematous. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :309-316
امینی لیلا، حیدری مریم، حقیقی انوشه، رحیمی کیان فاطمه. بررسی عملکرد جنسی زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :309-316

چکیده سابقه و هدف: لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یک اختلال خود ایمن با علت ناشناخته است. 90 درصد موارد لوپوس را زنان تشکیل می‌دهند. این بیماری به علت ماهیت مزمن، دردناک و ناتوان کننده آن می‌تواند تاثیرات عمیقی بر کیفیت زندگی فردکه شامل تمایلات جنسی و باروری وی نیز هست بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد جنسی زنان مبتلا به لوپوس اریتماتوز مراجعه‌کننده به کلینیک‌های منتخب روماتولوژی شهر تهران انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی بر روی 196 زن مراجعه‌کننده به کلینیک‌های منتخب روماتولوژی شهر تهران در سال 1393-1392 انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه‌های FSFIو پرسشنامه مشخصات فردی بود. یافته‌ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات کسب شده در حیطه‌های تمایل جنسی 49/1±21/4، تهییج جنسی 57/1±32/3، لوبریکاسیون واژن 72/1±69/3، ارگاسم 61/1±48/3، رضایت جنسی 00/1±68/2، دیسپارونیا 55/2±77/4 و در مورد نمره کل 98/5±18/22 بوده است. بیش‌ترین اختلال در حیطه رضایت جنسی و کم‌ترین اختلال را در حیطه‌های لوبریکاسیون واژن، ارگاسم و دیسپارونیا مشاهده شد. هم‌چنین 6/31 درصد از نمونه‌ها دارای اختلال عملکرد جنسی متوسط و 8/14 درصد دارای اختلال عملکرد جنسی خفیف بوده و هیچ یک از آنان اختلال عملکرد جنسی شدید را گزارش ننمود. مقایسه عملکرد جنسی زنان شرکت‌کننده در این پژوهش بر حسب سن نشان داد که اختلال عملکرد جنسی در زنان بالای 45 سال نسبت به دیگر گروه‌های سنی به‌طور معناداری بالاتر می‌باشد (001/0p<). هم‌چنین مقایسه عملکرد جنسی بر اساس طول مدت ازدواج نیز نشان داد که زنان با طول مدت ازدواج بیش‌تر از 15 سال بهترین عملکرد را در حیطه‌های رضایت جنسی (001/0p<)، دیسپارونیا (001/0p<) و تمایل جنسی (001/0p<) نسبت به دیگر زنان داشتند. استنتاج: از آن‌جا که لوپوس اریتماتوز سیستمیک یک بیماری التهابی مزمن است که با فازهای متناوبی از بهبودی و تشدید علائم بالینی همراه است، علاوه بر عوارض جسمانی، تاثیرات بالقوه گسترده‌ای روی عملکرد روانی- اجتماعی افراد مبتلا دارد و می‌تواند تاثیر منفی روی عملکرد جنسی زنان مبتلا و به ویژه زنان با سن بالاتر از 45 سال نیز داشته باشد. آگاهی مراقبت کنندگان از این مشکلات، ممکن است در جهت درمان و اداره مناسب بیماری و عوارض آن در جهت بهبود کیفیت زندگی این بیماران کمک‌کننده باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: زنان و زایمان و نازایی