دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 263-250 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fazelian M, Ramavandi B. Performance of Activated Carbon Prepared from Populus alba in Removal of Phenol from Aqueous Solution. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :250-263
فاضلیان میرحسین، رماوندی بهمن. بررسی عملکرد کربن فعال تهیه شده از درخت سپیدار در حذف فنل از محلول آبی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :250-263

چکیده سابقه و هدف: فنلها به دلیل پتانسیل آسیب به سلامت انسان به عنوان آلاینده‌های متقدم طبقه‌بندی شده اند. بنابراین باید نسبت به حذف فنل و جلوگیری از آلودگی منابع آب اقدام نمود. هدف از این تحقیق بررسی جذب فنل از محلول آبی توسط کربن فعال تهیه شده از درخت سپیدار است. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه تجربی بوده که کربن فعال تهیه شده از درخت سپیدار به عنوان جاذب با مش 40 استفاده شده است. در این مطالعه، پس از تهیه محلول استوک فنل، اثر پارامترهای موثر در فرایند جذب نظیر pH (4، 6، 8 و 10)، زمان تماس (3 تا 60 دقیقه)، دوز جاذب (25/0تا 5 گرم بر لیتر)، غلظت اولیه فنل (10 تا 50 میلی‌گرم بر لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین برای توصیف اطلاعات آزمایشگاهی، ایزوترم‌های لانگمویر، فروندلیچ و تمکین و مدل‌های سینتیک درجه اول و دوم کاذب بررسی گردید. همه آزمایش‌ها دوبار تکرار و میانگین درصد حذف ارائه شده است. یافته‌ها: سطح BET کربن فعال به‌دست آمده از درخت سپیدار m2/g 1068 به دست آمد. مطابق مدل لانگمویر، حداکثر ظرفیت جذب mg/g 41/172حاصل شد. ارزیابی سینتیکی نشان داد که جذب فنل توسط کربن فعال تهیه شده از درخت سپیدار از مدل درجه دوم کاذب تبعیت می‌نماید. نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش زمان تماس و دوز جاذب منجر به افزایش جذب فنل و افزایش pH و افزایش غلظت اولیه فنل کاهش جذب فنل را در پی دارد. فنل در pH برابر 4 کاملاً حذف شد. استنتاج: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که کربن فعال تهیه شده از درخت سپیدار قابلیت مناسبی در جذب فنل از فاضلاب‌ها دارد. با توجه به این‌که درخت سپیدار بوفور در بسیاری از مناطق کشورمان در دسترس است، از این درخت می‌توان برای تهیه جاذب و در حذف آلاینده‌ها در صنعت آب و فاضلاب استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: فنل، جذب، درخت سپیدار، ایزوترم، سنتیک
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست