دوره 19، شماره 69 - ( فروردين و اردیبهشت 1388 )                   جلد 19 شماره 69 صفحات 21-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarokhani M, Ayazi P, Alizadeh S, Foroughi F, Sahmani A, Adineh M. Comparison of 16S rDNA-PCR amplification and culture of cerebrospinal fluid for diagnosis of bacterial meningitisof bacterial meningitis. J Mazandaran Univ Med Sci 2009; 19 (69) :14-21
ساروخانی محمدرضا، ایازی پرویز، علی زاده صفرعلی، فروغی فرشاد، سهمانی احمد، آدینه محترم. مقایسه دو روش تشخیصی کشت و آزمون تکثیری 16srDNA در شناسایی باکتری های مایع مغزی نخاعی بیماران مشکوک به مننژیت باکتریایی در قزوین. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1388; 19 (69) :14-21

سابقه و هدف: تشخیص اولیه و صحیح مننژیت باکتریال از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است ولی به طور متداول امکانات آزمایشگاهی بهینه و سریعی در تشخیص عوامل مولد مننژیت وجود ندارد. هدف این ارزیابی مقایسه آزمون PCR با روش کشت در شناسایی باکتری مایع مغزی نخاعی (CSF) بیماران مشکوک به مننژیت در مراکز درمانی قزوین بود.
مواد و روش ها: 100 نمونهCSF جمع آوری شد و هر یک به دو قسمت تقسیم گردید. روی یک قسمت از آنها روش های رایج کشت و رنگ آمیزی لام اجرا شد و از بخش دیگر،DNA استخراج و با استفاده از پرایمرهای یونیورسال برای ژن16S rDNA روش PCR اجرا شد و خصوصیات کارایی این دو روش مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: روش PCR توانست وجود ژنوم باکتریایی را در تمام 36 نمونه کشت مثبت و همچنین در 38 نمونه از 64 نمونه کشت منفی نشان دهد لذا دارای حساسیت 100 درصد، ویژگی 40.6 درصد، ارزش پیشگویی مثبت 48.6 درصد و ارزش پیشگویی منفی 100 درصد (در صورت پذیرفتن روش های باکتریولوژیک به عنوان آزمون طلایی) می باشد. اما ضریب کاپا، توافق بین دو روش را برابر 0.33 نشان داد.
استنتاج: خصوصیات کارایی هر دو روش PCR و کشت دارای مزایا و معایبی می باشد. لذا در فرایندهای بالینی استفاده از هر دو روش پیشنهاد می شود. به ویژه در مواردی که شک به آلودگی نمونه، حضور میکروارگانیسم های دیر رشد یا پرنیاز و مصرف آنتی بیوتیک وجود دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |