دوره 25، شماره 123 - ( فروردین 1394 )                   جلد 25 شماره 123 صفحات 184-170 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehdizadeh H, Ayatollahi H, Esmaeili N, Kamkar M. Designing and Building a Teledermatology System. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (123) :170-184
مهدی زاده حامد، آیت اللهی هاله، اسماعیلی نفیسه، کامکار مهران. طراحی و ساخت سامانه تشخیص بیماری‌های پوستی از راه دور. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (123) :170-184

سابقه و هدف: تله درماتولوژی به معنی ارائه مراقبت‌های تخصصی پوست با استفاده از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات از راه دور می‌باشد. این سامانه‌ موجب تسهیل ارتباط بین بیماران، پرسنل پرستاری و پزشکان مراقبت اولیه با پزشکان متخصص پوست می‌شود. هدف این پژوهش طراحی و ساخت یک سامانه تشخیص بیماری‌های پوستی از راه دور می‌باشد. مواد و روش‌ها: این پژوهش در بر گیرنده دو مرحله اصلی بود. در مرحله اول بر اساس مطالعات کتابخانه‌ای، پرسشنامه‌ای جهت نیازسنجی اطلاعاتی و تعیین اقلام داده‌ای و قابلیت‌های مورد نیاز در سامانه طراحی گردید و بین پزشکان متخصص پوست شاغل در بیمارستان تخصصی پوست رازی توزیع گردید. سپس داده‌های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و گزارش توزیع فراوانی و با استفاده از نسخه 19 نرم افزار Spss تحلیل شدند. در مرحله دوم بر پایه نتایج قبلی، نسخه اولیه سامانه طراحی و ایجاد شد. سپس آزمون ارزیابی قابلیت با استفاده از روش فکرکردن با صدای بلند Think Aloud انجام و نسخه نهایی سامانه طراحی شد یافته‌ها: پزشکان متخصص شرکت کننده، در قسمت عناصر داده ای مربوط به هویت بیمار تمامی عناصر داده ای ذکر شده به جز کد ملی، وزن و آدرس محل اقامت بیمار را ضروری و در قسمت پیشنهاد برای اقلام داده‌ای، اضافه‌کردن شغل بیمار را پیشنهاد کردند. در خصوص داده‌های بالینی بیمار و قابلیت‌های سامانه نیز تمامی عناصر داده ای ذکر شده در پرسشنامه توسط شرکت‌کنندگان ضروری تشخیص داده شد. سپس براساس این نتایج نسخه اولیه سامانه طراحی و پس از آزمون ارزیابی قابلیت، نسخه نهایی سامانه تشخیص بیماری‌های پوستی از راه دور ایجاد شد که از نوع ذخیره و ارسال و مبتنی بر وب بود. استنتاج: سامانه های ذخیره و ارسال، نیازمند تجهیزات فنی محدود و ارزان قیمتی برای اجرا بوده و با آموزش مختصر به پرستار یا پزشک ارجاع دهنده در مکان مبدأ، قابل پیاده سازی خواهند بود. این نوع سامانه ها به دلیل انتقال الکترونیکی تصاویر ضایعات بیمار به همراه تاریخچه بالینی، می‌تواند کمک قابل توجهی برای متخصصان پوست در ارائه تشخیص سریع و طرح درمانی مناسب هر بیمار محسوب گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مدیریت اطلاعات سلامت