دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 423-407 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shobeiri S, Omrani-nava V, Abediankenari S. Structure and Function of HLA-G. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :407-423
شبیری سعیده سادات، عمرانی نوا ورسا، عابدیان کناری سعید. HLA-G بررسی ساختار و عملکرد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :407-423

HLA-G یک مولکول HLA کلاس یک b است که درکروموزوم شماره 6 در مکان 6p21.3 قرار دارد. برخلاف مولکول‌های HLA کلاسیک این مولکول درجات کم‌تری از پلی مرفیسم را دارا می‌باشد. بروز این مولکول در بدن محدودیت داشته و در شرایط فیزیولوژیک در بافت‌های خاصی از قبیل تیموس، قرنیه، ماتریکس ناخن، تروفوبلاست و پانکراس بیان می شود. تاکنون 50 آلل از مولکول های HLA-G کشف شده است که 16 پروتئین عملکردی مجزا را تولید می نمایند. در اثر پیرایش متناوب رونوشت RNA اولیه HLA-G چهار ایزوفرم متصل بهغشا (G1، G2 ، G3و (G4 و سه ایزوفرم ترشحی (G5 ، G6و (G7 ایجاد می‌گردد. امروزه نقش‌های متعددی برای مولکول HLA-G کشف شده است که می‌تواند در موارد فیزیولوژیک و پاتولوژیک مختلفی از قبیل بارداری، پیوند، بیماری‌های عفونی و خود ایمنی ایفای نقش نماید. در برخی عفونت‌ها و تومورها القای بیان HLA-G، یکی از مکانیسم‌های گریز از سیستم ایمنی محسوب می‌شود. اهمیت بیان این مولکول در طی بارداری و ایجاد تحمل بین مادر و جنین در مطالعات بسیاری به اثبات رسیده است. در این مقاله مروری به بررسی ژنتیک، بیولوژی، ایزوفرم‌ها و گیرنده‌های مولکول HLA-G و نقش این مولکول در برخی شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک می‌پردازیم.
واژه‌های کلیدی: HLA-G، بارداری، پیوند، بیماری
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ايمونولوژي