دوره 25، شماره 125 - ( خرداد 1394 )                   جلد 25 شماره 125 صفحات 185-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheradmand M, Enayati A, Rafiei A, Moosazadeh M. Population Based Cohort Studies in Iran: A Review Article. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (125) :171-185
خردمند مطهره، عنایتی احمد علی، رفیعی علی رضا، موسی زاده محمود. مروری بر مطالعات کوهورت مبتنی بر جمعیت در ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (125) :171-185

چکیده:   (12075 مشاهده)
سابقه و هدف: مطالعات کوهورت آینده‌نگر از بهترین انواع مطالعات مشاهده‌ای جهت بررسی روابط علیتی و سبب شناختی بیماری‌ها، تعیین بروز و تاریخچه طبیعی بیماری‌ها است و در طی چند دهه گذشته این مطالعات نقش عمده‌ای در شناسایی عوامل خطر محیطی و ریسک فاکتورهای بیماری‌های قلبی و عروقی و سرطان‌ها ایفا کرده است. با توجه به نقش ارزنده این مطالعات در سلامت جامعه، این پژوهش با هدف مروری بر کوهورت‌های مبتنی بر جمعیت طراحی شده در ایران انجام گرفته است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری، پایگاه‌های PubMed و Scopus و با توجه به اشراف مولفین نسبت به موضوع، سایت‌های کوهورت مبتنی بر جمعیت ایران مورد جستجو قرار گرفت. کلید واژه‌های عمومی مورد استفاده شامل کوهورت، کوهورت مبتنی بر جمعیت،ایران و معادل انگلیسی آن‌ها بوده است. یافته‌ها: بر اساس نتایج جستجوها، 6 مطالعه کوهورت مبتنی بر جمعیت شامل کوهورت قند و لیپید تهران، کوهورت گلستان، کوهورت اصفهان، کوهورت چشم پزشکی شاهرود، کوهورت امیرکلا و کوهورت کرمان شناسایی شد که سابقه شروع اولین کوهورت مبتنی بر جمعیت (قند و لیپید تهران) به سال 1376 بر می‌گردد. هم‌چنین در طی فرایند جستجو کوهورت متعددی با دوره‌های پیگیری متفاوت از چند ماه تا چند سال روی افراد بیمار، زنان باردار، نوزادان و گروه‌های شغلی خاص و چندین کوهورت تاریخی از جمله کوهورت سردشت شناسایی شد. استنتاج: این مطالعه مروری نشان داد که علاوه بر چندین کوهورت خاص و تاریخی، 6 مورد کوهورت مبتنی بر جمعیت در نقاط مختلف ایران راه‌اندازی شده است که قدیمی‌ترین آن (مطالعه قند و لیپید تهران) حدود 18 سال قدمت دارد. هم‌چنین از لحاظ گروه جمعیتی تحت پوشش، نوع مواجهه و تمرکز موضوعی از تنوع نسبتاً خوبی برخوردار است و می تواند نقش برجسته‌ای را در تولید علم ایفا نماید.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت