دوره 19، شماره 73 - ( آذر و دی 1388 )                   جلد 19 شماره 73 صفحات 74-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari H, Shafipour V, Mokhtarpour R, Rhanama N, Esmaeili R, Nasiri4 E. Study of some risk factors and accelerating factors of heart attack and the delay reasons in referring to theMazandaran Cardiac Center in 2009. J Mazandaran Univ Med Sci 2009; 19 (73) :68-74
جعفری هدایت، شفیع پور ویدا، مختارپور راضیه، رهنما نیلوفر، اسماعیلی روانبخش، نصیری ابراهیم. بررسی برخی عوامل خطر و عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر در مراجعه بیماران مبتلا به انفارکتوس حادمیوکارد در مرکز قلب مازندران در سال 1388. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1388; 19 (73) :68-74

سابقه و هدف: با توجه به عوارض ناخوشایند انفارکتوس حاد میوکارد و مرگ و میر ناشی از آن، شناخت عوامل خطر و عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر بیماران در مراجعه به مراکز درمانی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف تعیین برخی عوامل خطر و عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر در مراجعه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد در مرکز قلب مازندران در سال 1388 انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش مقطعی روی 200 بیمار مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد صورت گرفت. معیار تشخیص انفارکتوس دراین مطالعه بالارفتن قطعه T در نوار قلبی، افزایش CKMB به بالای 25 در سه نوبت و افزایش Troponin-I به بالای 1nd/ml و همچنین افزایش LDH بوده است. اطلاعات دموگرافیک، سابقه بیماریهای خاص و مرتبط، عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر در مراجعه بیماران به مراکز درمانی در پرسشنامه ثبت گردید. کلیه اطلاعات پس از کدبندی با استفاده از نرم افزار SPSS وبا آزمون آماری Chi-Square و ANOVA تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: از مجموع 200 بیمار مورد مطالعه 57 درصد مرد بودند. میانگین سنی بیماران 62.02 سال و میانگین شاخص توده بدنی آنها 26.66 بود. مهمترین عامل خطر در بروز حمله قلبی در این مطالعه افزایش بیش از اندازه فشار خون (24.7 درصد) و بعد از آن دیابت ملتیوس بوده است (15.5 درصد). عوامل تسریع کننده حمله قلبی به ترتیب: فعالیت سنگین (25.3 درصد)، بیدار شدن ناگهانی از خواب (25.2 درصد)، مشغله زیاد فکری (12.6 درصد) بوده است. علت تاخیر در مراجعه به مرکز درمانی به ترتیب: عدم آگاهی از علایم و نشانه های حمله قلبی (24 درصد) و تنها بودن در زمان بروز حمله (10.5 درصد) بوده است.
استنتاج: با توجه به عوامل خطر بیماری و عوامل تسریع کننده حمله قلبی، بایستی با دادن آموزشهای لازم به آحاد جامعه، عوامل خطر بیماری و عوامل تسریع کننده در حمله قلبی را کاهش داد و با درنظر گرفتن علل تاخیر در مراجعه بیماران به مراکز درمانی راهکار مناسبی را ارایه نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |