دوره 25، شماره 126 - ( تیر 1394 )                   جلد 25 شماره 126 صفحات 131-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasiry Zarrin Ghabaee D, Bagheri-Nesami M, Abbaspour H. Application of Neuman Systems Model in Nurse Anesthetists to Reduce Patients’ Anxiety Level: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (126) :122-131
نصیری زرین قبائی داود، باقری نسامی معصومه، عباسپور هادی. کاربرد تئوری سیستمی بتی نیومن در پرستاری بیهوشی جهت کاهش اضطراب بیماران: یک کارآزمایی بالینی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (126) :122-131

سابقه و هدف: اضطراب واکنش طبیعی به فشار روانی است که دارای مولفه های رفتاری، بدنی و ذهنی بوده و در حیطه‌های مختلف زندگی انسان وجود دارد. این مطالعه با هدف کاربرد مدل سیستمی بتی‌نیومن در کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی انجام گرفت. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی 104 بیمار کاندید اعمال جراحی ارتوپدی در بیمارستان امام علی (ع) شهر بجنورد بود. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس اضطراب اشپیل برگر بود. مداخله، مطابق فرمت مدل سیستمی بتی‌نیومن بود که به ترتیب شامل بررسی استرسورهای بالقوه و بالفعل، تعیین اهداف و استراتژی‌های مناسب جهت اقدامات، تقویت خط دفاعی طبیعی و انعطاف‌پذیر انجام شد. ارزیابی اضطراب در دو گروه آزمون (مداخله بر اساس نظریه بتی نیومن) و شاهد (بدون هیچ مداخله) قبل و بعد از آزمون و عمل جراحی صورت گرفت. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون های مجذور کای دو، تی مستقل، تی زوجی و آزمون داده های تکراری به وسیله نرم‌افزار SPSS16 انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد اضطراب قبل از مداخله بیماران در دو گروه آزمون و شاهد تفاوت آماری معنی‌داری نداشت، اما پس از آزمون، سطح اضطراب گروه آزمون کاهش قابل ملاحظه (1/16±94/18-) و معنی‌داری پیدا کرد (001/0>p) و در مقابل گروه کنترل، افزایش قابل ملاحظه (98/9±73/12+) و معنی‌دار سطح اضطراب وجود داشت (001/0>p). استنتاج: این مطالعه نشان داد مدل سیستمی بتی نیومن در کاهش قابل ملاحظه اضطراب موثر است. نتایج این تحقیق کاربرد تئوری پرستاری سیستمی بتی نیومن در کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل‌های جراحی را تاکید می‌نماید و از این رو می‌توان این مدل را در آموزش و بالین به کار گرفت.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری