دوره 25، شماره 129 - ( مهر 1394 )                   جلد 25 شماره 129 صفحات 16-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kashi Z, Bahar A, Akha O, Sharif F, Kosaryan M, Jalalian R et al . Ischemic Heart Disease and Related Factors in Patients with Diabetes Mellitus Type II. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (129) :9-16
کاشی زهرا، بهار عادله، اخی عذرا، شریف فاطمه، کوثریان مهرنوش، جلالیان روزیتا و همکاران.. بررسی شیوع بیماری ایسکمیک قلبی و عوامل مرتبط با آن در بیماران دیابتی نوع دو. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (129) :9-16

سابقه و هدف: بیماری‌ ایسکمیک قلبی (IHD)یکی از مهم‌ترین عوارض دیابت قندی (DM) به شمار می‌رود. این مطالعه با هدف بررسی شیوع IHD و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در شمال ایران انجام شده است. مواد و روش‌ها: در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر 1021 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک‌های دانشگاهی غدد و دیابت شهرستان ساری طی سال های 1391 تا 1392 وارد مطالعه شدند. سن، جنس، سابقه انفارکتوس میوکارد، فشار خون بالا، اختلالات چربی خون، مصرف سیگار و دیگر عوارض شناخته شده دیابت ثبت شدند. همه بیماران به متخصص قلب و عروق ارجاع شدند و تست ورزش و در صورت نیاز پرفیوژن تالیوم اسکن و آنژیوگرافی جهت بیماران بدون سابقه عمل جراحی بای‌پس عروق کرونر و یا استنت گذاری انجام گردید. یافته‌ها: 1021 بیمار دیابتی که 907 نفر (8/88 درصد) آن‌ها خانم بودند وارد مطالعه شدند. میانگین سن بیماران و طول مدت ابتلا به دیابت به ترتیب 4/54 سال (1/55 - 8/53 :95% CI) و 8/8 سال (2/9-4/8 :95% CI) بود. 274 نفر (8/26درصد) (148 نفر سابقه قبلی، 126 نفر تازه تشخیص داده شده) از بیماران دیابتی (5/29-1/24 :95% CI) بیماری ایسکمیک قلبی داشتند که 37 درصد را مردان و 25 درصد را زنان تشکیل می‌دادند (006/0= p). براساس آنالیز رگرسیون لجستیک، سال‌های ابتلا به دیابت، سن بالا، سابقه فشارخون بالا و کسر تخلیه پایین بطن چپ به عنوان عوامل پیشگویی کننده مستقل ابتلا به بیماری ایسکمیک قلبی مطرح شدند. استنتاج: نزدیک به یک سوم بیماران دیابتی از بیماری ایسکمیک قلبی رنج می‌برند. به علت بی علامت بودن این اختلال در بیماران دیابتی، نیمی از آن‌ها از این درگیری بی‌اطلاعند. سال‌های ابتلا به دیابت، سن بالا، سابقه فشارخون بالا و کسر تخلیه پایین بطن چپ از مهم‌ترین عوامل خطر هستند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داخلی