دوره 25، شماره 129 - ( مهر 1394 )                   جلد 25 شماره 129 صفحات 56-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rabiei Z, Gholami M, Rafieian kopaei M. Effect of Lavender on Blood Brain Barrier Permeability in Rats Subjected to Ischemia. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (129) :46-56
ربیعی زهرا، غلامی مصطفی، رفیعیان محمود. اثر اسطوخدوس بر نفوذپذیری سد خونی- مغزی در موش های صحرایی در معرض ایسکمی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (129) :46-56

چکیده سابقه و هدف: سطوخدوس گیاهی است که خواص آنتی‌اکسیدانی خوبی دارد. سکته مغزی علت اصلی ناتوانی‌های طولانی مدت در جهان می‌باشد و همراه با استرس اکسیداتیو است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر حفاظتی عصاره اسطوخدوس در برابر نفوذپذیری سد خونی- مغزی و مکانیسم احتمالی آن در مدل سکته مغزی موش صحرایی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی از 42 سر موش صحرایی بالغ نژاد ویستار با وزن 250 تا 300 گرم استفاده شد. حیوان‌ها به شش گروه هفت‌تایی تقسیم شدند که عبارت بودند از: 1 . گروه ایسکمی؛ 2و3. گروه‌های ایسکمی که دوز 100 و 200 میلی‌گرم عصاره را دریافت کردند؛ 4. گروه کنترل سالم؛ 5 و6. گروه‌های سالم که فقط دوز 100 و200 میلی‌گرم عصاره را دریافت کردند؛ و 7.گروه شم. ایسکمی مغزی کانونی توسط انسدادگذرای شریان مغزی میانی به مدت 1 ساعت در موش صحرایی القاء شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و مقایسه میانگین‌ها با استفاده از روش One Way Anova مقایسه شد. یافته‌ها: این تحقیق نشان می‌دهد که تیمار موش‌های صحرایی با دوز 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره باعث یک کاهش معنی‌داری در نفوذپذیری سد خونی- مغزی در مقایسه با گروه ایسکمی شده است. استنتاج: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که عصاره اسطوخدوس فعالیت حفاظت مغزی در برابر ایسکمی مغزی دارد و نفوذپذیری سد خونی مغزی را در موش‌های صحرایی در معرض ایسکمی کاهش می‌دهد و مکانیسم آن ممکن است در ارتباط با مهار استرس اکسیداتیو در مغز موش‌های صحرایی باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي