دوره 25، شماره 132 - ( دی 1394 )                   جلد 25 شماره 132 صفحات 135-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yegane badi M, Esrafili A, Rezaei Kalantary3 R, Azari A, Ahmadi E, Gholami M. Removal of Diethyl phthalate from Aqueous Solution Using Persulfate-based (UV / Na2S2O8 / Fe2+) Advanced Oxidation Process. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (132) :122-135
یگانه بادی مجتبی، اسرافیلی علی، رضایی کلانتری روشنک، آذری علی، احمدی احسان، غلامی میترا. حذف دی اتیل فتالات از محلول های آبی با فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه پرسولفات ) UV/Na2S2O8/Fe2+ (. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (132) :122-135

سابقه و هدف: استرهای فتالات(Phthalate esters: PEs)  خانواده‌ای بزرگ از مواد شیمیایی صنعتی هستند که به طور گسترده به عنوان روان کننده در صنعت پلاستیک استفاده می‌شوند. فتالات‌ها می‌توانند موجب اختلال در غدد درون‌ریز و بروز سرطان‌ گردند. استرهای فتالات به مقدار زیاد در صنایعی نظیر تولیدات لوازم آرایشی و بهداشتی، چسب‌سازی، تولید اسباب بازی مصرف شده و به آسانی وارد آب‌های سطحی و زیرزمینی می‌گردند. هدف از این تحقیق ارزیابی کارایی فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ در حذف دی اتیل فتالات از محلول‌های آبی بوده است.

مواد و روش‌ها: در مطالعه حاضر اثر متغیرهای pH، غلظت پرسولفات، غلظت Fe2+ و زمان تماس روی حذف دی اتیل فتالات در مقیاس آزمایشگاهی توسط یک دستگاه راکتور استوانه‌ای شکل حاوی یک عدد لامپ UV-C با قدرت 16 وات و به روش ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باقیمانده) (DEP  Diethyl phthalate توسط دستگاه HPLC تعیین شد. تاثیر پارامترهای مستقل بر درصد حذف DEP با روش مولتی سیمپلکس و سطح پاسخ (روش باکس بانکن) مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته‌ها: در این مطالعه pH برابر با 11، غلظت پرسولفات برابر 4/0 میلی مول بر لیتر، غلظت آهن 07/0 میلی‌مول بر لیتر و زمان 90 دقیقه، به عنوان شرایط بهینه به دست آمد. نتایج نشان داد که حذف DEP به وسیله فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ از سینتیک درجه اول تبعیت می‌نماید.

استنتاج: فرآیند UV/Na2S2O8/Fe2+ برای حذف DEP از محیطهای آبی، بازده بالایی (95 درصد حذف در شرایط بهینه) دارد. راندمان به دست آمده نشان دهنده این است که این روش در حذف DEP در مقیاس صنعتی قابل قبول میباشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست