دوره 25، شماره 132 - ( دی 1394 )                   جلد 25 شماره 132 صفحات 209-200 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mashayekhi F, Mirzai Saifabad R, Baghery P. Validity and Reliability of the Verran and Snyder-Halpern Sleep Scale in Iranian population. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (132) :200-209
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-6794-fa.html
مشایخی فاطمه، میرزایی سیف آباد رضا، باقری پژمان. تعیین روایی و پایایی مقیاس خواب وران اشنایدر هالپرن در جمعیت ایرانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (132) :200-209

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-6794-fa.html


چکیده:   (7633 مشاهده)

سابقه و هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس دیداری خواب وران اشنایدر هالپرن Verran and Snyder-Halpern Sleep Scale (VSH Sleep Scale) انجام گردید. این مقیاس جهت ارزیابی خواب در بیماران بستری مورد استفاده قرار می‌گیرد و درک شرکت‌کننده را از خواب شب قبل اندازه‌گیری می‌نماید.

مواد و روش‌ها: نخست نسخه فارسی VSH به روش ترجمه رو به جلو تهیه شد، سپس 220 نفر از بیماران بستری که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند مقیاس را تکمیل کردند. پس از تأیید روائی صوری با استفاده از نظرات کارشناسان، به ترتیب روایی محتوا با استفاده از فرمول CVR و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و در نهایت پایایی گویه‌های معرفی شده با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ و روش تنصیف محاسبه گردید.

یافته‌ها: ضریب آلفای کرونباخ و پایایی کل مقیاس قبل از تحلیل برابر با 43/0 به‌دست آمد. تحلیل عامل اکتشافی با روش مولفه‌های اصلی و چرخش واریماکس به استخراج سه عامل منتهی گردید. عامل اول اختلال شامل 6 آیتم از 7 آیتم مقیاس اصلی خواب VSH بود. عامل دوم خواب اضافی که شامل 3 آیتم از 4آیتم اصلی بوده و در نهایت عامل سوم اثربخشی که شامل یک آیتم از 5 آیتم بود که به‌دلیل منفرد بودن حذف شد. در نهایت دو عامل باقی مانده روی هم رفته 31/55 درصد واریانس کل را تبیین کردند. در ادامه ضریب آلفای کرونباخ کلی سؤالات جدید برابر با 83/0 و مقدار ضریب همبستگی در آزمون تنصیف برابر با 7/0 گزارش گردید.

استنتاج: خصوصیات پایایی و روایی این ابزار در جمعیت ایرانی بیانگر آن است که فرم فارسی این ابزار با گویه‌ها و سوالات نهایی شده، دارای روایی و پایایی مناسبی در جمعیت ایرانی است.

متن کامل [PDF 618 kb]   (2909 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb