سابقه و هدف: امروزه جهت افزایش مدت زمان نگهداری گوشتها و فراوردههای گوشتی، استفاده از ترکیبات نگهدارنده طبیعی رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات کیتوزان حاوی اسانسهای اکالیپتوس و زیره بر مدت زمان نگهداری ماهی قزلآلا بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، پس از تهیه اسانس اکالیپتوس و زیره، اثرات ضدمیکروبی اسانسها به روش میکرودایلوشن علیه باکتریهای شیگلا دیزانتری، لیستریا مونوسیتوژنز، استرپتوکوکوس پایوژنز و سالمونلا تایفی بررسی شدند. سپس اثرات اسانسهای اکالیپتوس و زیره به صورت مجزا (غلظتهای 25/0 درصد و 5/0 درصد)، ترکیبی
(5/0 + 5/0 درصد) و همچنین در ترکیب با کیتوزان (غلظتهای 25/0 درصد و 5/0 درصد) بر روی کیفیت میکروبی ماهی قزلآلا در 1±8 درجه سانتیگراد در روزهای صفر، 3 و 6 بررسی شدند. نتایج با استفاده از نرمافزار 16 SPSS و آزمون واریانس و آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: حداقل میزان غلظت مهار کنندگی باکتریها و حداقل میزان باکتریکشی باکتریها به ترتیب غلظتهایی بین 351/0 تا 25/11 و 406/1 تا 25/11 میلیگرم در میلیلیتر برای اسانسها بود. اسانس اکالیپتوس 5/0 درصد بهترین اثر را در کاهش شمارش کلی باکتریها، سرماگراها و انتروباکتریاسهها در ماهی نشان داد. همچنین استفاده از کیتوزان همراه با اسانسها سبب کاهش شمارش کلی باکتریها، سرمادوستها و انتروباکتریاسهها در ماهی قزلآلا شد (05/0>p). اثرات ضد باکتریایی اسانسهای تنها نسبت به حالت سینرژیستی اسانسها با کیتوزان کمتر بود (05/0>p).
استنتاج: بنابراین می توان اسانسهای مذکور را به عنوان جایگزینی برای ترکیبات نگهدارنده شیمیایی و همچنین در بستهبندیهای فعال در صنایع گوشت استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |