دوره 25، شماره 133 - ( بهمن 1394 )                   جلد 25 شماره 133 صفحات 47-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaffari E, Talebpour Amiri F, Karimpour Malekshah A, Mirhosseini M, Esmaeelnejad moghaddam5 A, Barzegarnejad A. Comparing the Chondrogenesis Potential of Human Adipose-derived Stem Cells in Monolayer and Micromass Culture Systems. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (133) :37-47
غفاری المیرا، طالب پور امیری فرشته، کریمپورملکشاه عباسعلی، میر حسینی مهری، اسماعیل نژاد مقدم امیر، برزگرنژاد ایوب. مقایسه پتانسیل کندروژنز سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی انسانی در دو سیستم کشت تک لایه و ریز توده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (133) :37-47

سابقه و هدف: بیماری‌های غضروف مفصلی در همه‌ی جوامع شیوع فراوانی دارد و در اکثر موارد غضروف آسیب دیده قادر به ترمیم نمی‌باشد. روش‌های درمانی حمایتی با مشکلات زیادی همراه است. بنابراین سلول درمانی به‌عنوان درمان قطعی مورد نیاز می‌باشد. یکی از بهترین و در دسترس‌ترین منابع سلولی، سلول‌های بنیادی مشتق از بافت چربی است که با تکنیک‌های مهندسی بافت به سلول‌های غضروفی تمایز می‌یابد. روش کشت سلول در تمایز غضروفی نقش کلیدی دارد. هدف از این مطالعه مقایسه پتانسیل کندروژنز سلول‌های بنیادی مشتق از بافت چربی انسانی در دو سیستم کشت تک لایه و ریز توده بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی سلول‌های بنیادی از بافت چربی زیر جلدی جدا شدند. سلول‌های بنیادی مشتق از بافت چربی در دوروش کشت سه بعدی (ریز توده) و تک لایه‌ای با محیط تمایزی کندروژنیک برای 14 روز کشت داده شدند. مورفولوژی سلول‌ها با استفاده از میکروسکوپ معکوس مشاهده شد. تمایز کندروژنیک با دو روش هیستولوژیکی و ایمونوسیتوشیمی ارزیابی شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد در سیستم کشت ریز توده، میزان سنتز پروتئین کلاژن نوع 2 بیش‌تر بود. همچنین گلیکوزآمینوگلیکان بیش‌تری در ماتریکس خارج سلولی ترشح شد.

استنتاج: با توجه به نتایج این مطالعه میتوان گفت که سیستم کشت ریز توده (Micromass) شرایط مناسبتری برای تمایز کندروژنیک نسبت به کشت تک لایهای (Monolayer) دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |