دوره 25، شماره 133 - ( بهمن 1394 )                   جلد 25 شماره 133 صفحات 266-255 | برگشت به فهرست نسخه ها

Erfani Majd N, Shahriari A, Morshedi F. Effect of Aloe Vera on Histomorphometric Structure of Thyroid Gland, T3 and T4 Levels in Diabetic Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (133) :255-266
عرفانی مجد نعیم، شهریاری علی، مرشدی فرشته. مطالعه اثر آلوئه ورا بر ساختار هیستومورفومتری تیروئید و هورمون های T3 و T4 موش صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (133) :255-266

سابقه و هدف: آلوئه‌ورا در طب سنتی به عنوان داروی ضد دیابت مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثرمحافظتی ژل آلوئه ورا بر بافت و عملکرد غده تیروئید در رت‌های دیابتی شده بوده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی از50 سر رت نر بالغ به وزن 200 تا 250 گرم در 5 گروه 10 تایی استفاده شد. گروه اول (کنترل) در شرایط طبیعی نگهداری شدند. گروه دوم (دیابتی) با تزریق استرپتوزوتوسین دیابتی شدند.گروه سوم، بعد از دیابتی شدن ژل آلوئه‌ورا با دوز mg/kg400 روزانه دریافت نمودند. گروه چهارم، بعد از دیابتی شدن انسولین را با دوز 10 تا 15 واحد دریافت نمودند. گروه پنجم، رت‌های سالم بودندکه mg 400  آلوئه‌ورا دریافت نمودند. در پایان دوره 15 و 30 روزه، از تمام گروه‌ها نمونه خون گرفته شد و با اتر آسان‌کشی شده و بافت تیروئید پس ازخارج شدن تثبیت گردید. مقاطع بافتی تهیه شده پس از رنگ‌آمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین با استفاده ازمیکروسکوپ نوری بررسی شدند.

یافته‌ها: میانگین تعداد و اندازه فولیکول‌ها در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل  کاهش معنی‌داری داشت(05/0≥p). در برش‌های تیروئید گروه درمان شده با ژل آلوئه‌ورا، میانگین و اندازه فولیکول‌ها نسبت به گروه دیابتی افزایش معنی‌داری داشت(05/0≥p). غلظت هورمون‌های T3 و T4 در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت(05/0≥p). متعاقب دریافت ژل آلوئه‌ورا غلظت هورمون‌ها افزایش معنی‌داری نسبت به گروه کنترل داشت(05/0≥p).

استنتاج: استفاده از ژل آلوئه‌ورا می‌تواند در بازسازی و ترمیم تیروئید آسیب دیده در رت‌های دیابتی شده موُثر باشد.

متن کامل [PDF 868 kb]   (2066 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بافت شناسي