دوره 25، شماره 133 - ( بهمن 1394 )                   جلد 25 شماره 133 صفحات 66-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nayebi E, Azadbakht M, Zamanfar D, Karami H, Enayati Fard R, Jafari Kokhdan A et al . Appetizing Effect of Gentiana olivieri Extract in Children with Anorexia. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (133) :58-66
نایبی الهام، آزادبخت محمد، زمانفر دانیل، کرمی حسن، عنایتی فرد رضا، جعفری کوخدان عزیزاله و همکاران.. اثر اشتهاآوری فرآورده حاوی عصاره گل سپاس ( Gentiana olivieri )در کودکان مبتلا به بی اشتهایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (133) :58-66

سابقه و هدف: گیاه Gentiana olivieri  با نام فارسی گل سپاس از خانواده معروف ژانسین می باشد. گل سپاس از گیاهان بومی ایران است که به طور عمده در مناطق غربی رشته کوه زاگرس می روید. با توجه به اهمیت تغذیه مناسب و تاثیر آن در رشد کودکان و عدم وجود داروی اشتها آور مناسب در بازار دارویی، ساخت یک فرآورده گیاهی موثر بر افزایش میزان اشتها جهت درمان کودکان مبتلا به نارسایی رشد ناشی از بی اشتهایی هدف مطالعه حاضر بوده است.

مواد و روشها: در مطالعه مورد- شاهدی حاضر فرآورده هیدروالکلی w/v 5/2 درصد از عصاره ریشه گیاه Gentiana olivieri، جهت بررسی اثر اشتهاآوری آن در کودکان، تهیه شد. 50 کودک مبتلا به بی اشتهایی به صورت تصادفی در 2 گروه مورد و شاهد قرار داده شدند. در گروه مورد و شاهد به ترتیب دارو و پلاسبو با دوز mg/kg/d5/2 به مدت 2 ماه تجویز شد. متغیرهایی مانند وزن، قد، دورکمر، میزان کالری دریافتی، نمره گرسنگی بر اساس VAS و غیره اندازه‌گیری شدند.

یافته‌ا: میانگین سنی گروه مورد و شاهد به ترتیب 12/56 و 64/56 ماه بود. پیش از درمان، میانگین وزن در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب kg 56/1±130/13 و kg 27/1±010/13 بوده است. پس از درمان، میانگین وزن در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب kg 69/1±275/ 14 و kg 16/1±962/12پس از یک ماه و kg 54/1±550/14و kg 22/1±814/12 پس از دو ماه بوده است. هم‌چنین اثر کالری دریافتی و نمره VAS معنی‌دار بوده است.

استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده، فرآورده گیاه Gentiana olivieri اثر بسیار مطلوب و معناداری بر افزایش وزن، کالری دریافتی و نمره VAS در مقایسه با پلاسبو داشته است به طوری‌که در همان 15 روز ابتدای درمان افزایش چشمگیری در وزن و کالری مصرفی و میزان گرسنگی بیماران مشاهده گردید.

واژه‌های کلیدی: Gentiana olivieri، اشتها، کالری، گل سپاس