دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 104-98 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dianati Tilaki R, Kor Y, Firoozian G. Bactriological Quality of Rainwater Samples in Cisterns in Rural Areas of Gomishan. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (134) :98-104
دیانتی تیلکی رمضانعلی، کر یوسف، فیروزیان قربان. بررسی کیفیت میکروبی آب باران ذخیره شده در آب انبارهای مناطق روستائی شهرستان گمیشان در سال 1392. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (134) :98-104

سابقه و هدف: به دلیل ناکافی بودن کمیت و کیفیت منابع آب موجود در مناطق روستائی گمیشان (استان گلستان) اهالی آن مناطق برای تامین بخشی از نیاز آبی خود جهت مصارف خانگی، آب باران را در آب انبار ذخیره و استفاده می‏نمایند. لذا بررسی وضعیت بهداشتی آب انبارهای روستایی این مناطق ضروری است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه از آب انبارهای 203 خانوار که به روش تصادفی از 31 روستا انتخاب شده بود، به صورت دو بار تکرار نمونه‏برداری انجام و آزمایشات باکتریولوژیکی مطابق روش استاندارد صورت گرفت. ارتباط بین داده‏های وضعیت بهداشتی آب انبارها و نتایج کیفیت باکتریولوژیک آب محتوی آن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: از مجموع 406 نمونه آب که در‌ آزمون‏های کلیفرم کل و گرماپای مورد سنجش قرار گرفتند، 94 مورد (14/23 درصد) حاوی آلودگی کلیفرم کل و 28 مورد (89/6 درصد) دارای آلودگی کلیفرم گرما پای بوده‏اند. بین وضعیت بهداشتی آب انبارها و آلودگی کلیفرم کل و گرماپای در آب انبار رابطه معنی‏دار (05/0 ˂p) وجود داشته است.

استنتاج: با توجه به وجود شرایط غیر بهداشتی در آب انبارهای مورد مطالعه، لازم است تدابیر لازم در خصوص بهداشتی سازی آب انبارها صورت گیرد. هم‏چنین بهتر است کاربری آب انبارها از شرب به غیر شرب تغییر یابد.

واژه‌های کلیدی: آب انبار، کیفیت میکروبی، گمیشان
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست