دوره 26، شماره 135 - ( فروردین 1395 )                   جلد 26 شماره 135 صفحات 106-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kiani A, Mohseni-Bandpei M A, Rahmani N, Abdollahi I. Reliability of Measuring Lumbar Multifidus Muscle Size in Male Adolescents Using Ultrasonography. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (135) :99-106
کیانی علی، محسنی بندپی محمد علی، رحمانی ناهید، عبداللهی ایرج. بررسی پایایی اندازه‌گیری ابعاد عضله مالتی فیدوس کمری در نوجوانان پسر سالم با استفاده از سونوگرافی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (135) :99-106

سابقه و هدف: عضلات عمقی کمر، نقش ویژه‌ای در ثبات ستون فقرات دارند و عملکرد این عضلات خصوصاً مالتی فیدوس در کمر درد مختل می‌گردد. لذا اندازه‌گیری ابعاد این عضله در افراد سالم و بیماران می‌تواند به روشن‌تر شدن نقش این عضله در ثبات ستون فقرات کمری بیانجامد. مطالعه حاضر به منظور بررسی پایایی اندازه‌گیری ابعاد عضله مالتی فیدوس کمری با استفاده از دستگاه سونوگرافی در نوجوانان پسر سالم انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه متدولوژیک بر روی 20 نوجوان پسر سالم (15 تا 17 ساله) انجام گردید. ابعاد عضله مالتی فیدوس در سطح مهره پنجم کمری با استفاده از دستگاه سونوگرافی اندازه‌گیری شد. دو بار اندازه‌گیری در یک روز با فاصله یک ساعت برای بررسی پایایی درون روز (within day) و اندازه‌گیری سوم، یک هفته بعد برای بررسی پایایی بین روز (between days) انجام گردید. در هر تصویر، محیط، قطر قدامی– خلفی و قطر داخلی- خارجی اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: ICC مربوط به پایایی درون روز و بین روز در اندازه‌گیری محیط عضله 76/0-72/0، برای قطر قدامی– خلفی 89/0-79/0 و برای قطر داخلی– خارجی 84/0-79 /0 به دست آمد.

استنتاج: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که دستگاه سونوگرافی در اندازه‌گیری ابعاد عضله مالتی فیدوس کمری در نوجوانان دارای پایایی بالایی می ‌باشد، بنابراین می ‌توان از این روش غیر تهاجمی جهت ارزیابی عضله مالتی فیدوس در نوجوانان و هم‌چنین پیگیری اثر مداخلات درمانی استفاده نمود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |