دوره 12، شماره 34 - ( فروردين 1381 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 69-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajian K, Sajjadi P, Âlipour A, Habibian N. A study on the growth of infants from birth up to the age of two years in rural communities of Babol, 1998 . J Mazandaran Univ Med Sci 2002; 12 (34) :57-69
حاجیان کریم اله، سجادی پروین، علی پور عباس، حبیبیان نرگس. بررسی رشد کودکان از بدو تولد تا دو سالگی در مناطق روستایی شهرستان بابل در سال 1377. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1381; 12 (34) :57-69

چکیده:   (19144 مشاهده)
سابقه و هدف: ارزیابی پایش رشد کودکان یکی ازمهمترین منابع اطلاعاتی در تشخیص اختلال رشد و شروع سو تغذیه در کودکان است. لذا هدف از این مطالعه تعیین روند رشد کودکان از بدو تولد تا 2 سالگی در مناطق روستایی شهرستان بابل و مقایسه آن با منحنی استاندارد NCHS می باشد.
مواد و روش ها: این بررسی بر اساس اطلاعات موجود (Existing data) در سیستم پایش رشد کودکان تحت پوشش خانه های بهداشت شهرستان بابل درسال 1377 انجام گرفته است. نمونه گیری به روش خوشه ای بوده است که 429 کودک از میان متولدین 73 تا 75 از طریق دفتر ثبت موالید انتخاب شده اند. صدک های قد و وزن بر حسب سن و جنس محاسبه و با استاندارد NCHS مقایسه گردید.
یافته ها: نتایج پایش رشد وزنی کودکان مورد مطالعه در مقایسه با صدک های استاندارد نشان می دهد که وزن 5/67 درصد کودکان در یک ماهگی بین صدک پنجاهم تا نود و هفتم استاندارد بوده است. با افزایش سن این رقم کاهش یافته است، به طوری که در 6 ماهگی 2/45 درصد، در 12 ماهگی 6/42 درصد و در 24 ماهگی 2/44 درصد کودکان وزن شان بین صدک پنجاهم و نود و هفتم استاندارد بوده است. وقتی که ارقام فوق را در دو جنس مقایسه می کنیم، تقریبا برای دختران 5 تا 20 درصد کمتر از پسران است. این نتایج نشان می دهد با افزایش سن، کودکانی که وزن آنها بالای صدک پنجاهم استاندارد بوده است به پایین تر از صدک پنجاهم استاندارد افت کرده است. نتایج همچنین نشان می دهد که صدک پنجاهم وزن پسران تا 12 ماهگی و برای دختران تا 6 ماهگی بالاتر از صدک مشابه در NCHS است، ولی در سنین بعد تا 2 سالگی زیر صدک پنجاهم استاندارد قرار می گیرد. همچنین اختلال در رشد قدی در سنین پایین تر 1 تا 3 ماهگی آغاز می شود، به طوری که در یک ماهگی صدک پنجاهم قد نزدیک به استاندارد است ولی از 3 ماهگی به بعد از صدک پنجاهم NCHS انحراف پیدا می کند. به طورکلی در صدک های وزن و قد کودکان جامعه پژوهش در مقایسه با صدک های NCHS اختلاف معنی داری مشاهده گردیده است (P<0.05).
استنتاج: نتایج دلالت می کند که قضاوت در مورد رشد شیرخوران ایرانی با استفاده از استانداردهای غیرایرانی صحیح نمی باشد. بنابراین تهیه منحنی های رشد کشوری در ایران ضروری به نظر می رسد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |