دوره 26، شماره 137 - ( خرداد 1395 )                   جلد 26 شماره 137 صفحات 127-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bayat E, Rahimian Boogar I, Talepasand S, Yousefichaijan P, Hamidi Z. Effect of Family-based Cognitive Behavioral Therapy in Modification of Self-image Associated with Obesity among Children. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (137) :115-127
بیات عصمت، رحیمیان بوگر اسحق، طالع پسند سیاوش، یوسفی چایجان پارسا، حمیدی زهرا. تأثیر درمان شناختی- رفتاری خانواده مدار بر اصلاح تصویر خود مرتبط با چاقی در کودکان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (137) :115-127

سابقه و هدف: هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر درمان شناختی- رفتاری خانواده‌مدار بر اصلاح تصویر خود مرتبط باچاقی در کودکان بود.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی بود. 30 کودک مبتلا به عارضه چاقی در بازه سنی 8 تا 15 سال و با شاخص توده بدنی بیش از صدک 95 به صورت دردسترس از میان کودکان مراجعه کننده به بیمارستان اطفال و درمانگاه مرسلی در شهرستان اراک انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در گروه مداخله (تحت درمان شناختی رفتاری خانواده‌‌مدار شامل 6 جلسه گروهی برای کودکان و 5 جلسه برای والدین، 15 کودک) و گروه کنترل (15 کودک) تقسیم شدند. کلیه شرکت‌کنندگان پرسشنامه رضایت از اعضای بدن و مقیاس محرک‌های تصویری استاندارد را در سه مرحله پیش‌آزمون، پس آزمون و پیگیری (2 ماه پس از اتمام مداخله) تکمیل کردند و شاخص توده بدنی آن‌ها در هر سه مرحله اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: درمان شناختی رفتاری خانواده‌مدار به تغییراتی در رضایت از اعضای بدن ( 023/0p=) و تصویر بدن (0001/0 =p) منجر شد. که این اثربخشی در مرحله پیگیری فقط در مولفه تصویر بدن ماندگار بود (0001/0 =p).

استنتاج: برنامه درمان شناختی رفتاری خانواده‌مدار روش مؤثری برای اصلاح تصویر خود کودکان مبتلا به چاقی است.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2014010116029IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی