سابقه و هدف: کشف به موقع سرطان یک امر جهانی ا ست؛ به طوری که شعار WHO در سال 1970 میلادی به این مضمون اعلام گردیده است: «تشخیص زودرس سرطان، حیات بخش می باشد.»سرطان دهانه رحم پس از سرطان های پوست، پستان و ریه، شایع ترین سرطان در زنان می باشد و از معدود سرطان هایی است که می توان آن را در مرحله بیش از بروز بدخیمی به آسانی تشخیص داد. آزمایش باب اسمیر از جمله آزمون هایی است که برای غربالگری بیماری های دهانه رحم، مورد استفاده قرار می گیرد. چنین برآورد شده است که غربالگری هر 3 سال یک بار در زنان 20 تا 65 ساله، میزان بروز و مرگ و میر ناشی از سرطان تهاجمی سرویکس را تقریبا 90 درصد کاهش می دهد.
مواد و روش ها: این پژوهش، یک مطالعه توصیفی-مقطعی بوده که در آن 300 نمونه مورد مطالعه قرار گرفت. جامعه مورد بررسی زنان 15 تا 49 ساله همسردار شهر یزد بود که به صورت تصادفی انتخاب شد. روش نمونه گیری دو مرحله ای بود. ابتدا 15 خوشه به صورت تصادفی از نواحی مختلف شهر یزد و سپس از هر خوشه، 20 خانوار انتخاب شد.
یافته ها: پس از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها نتایج ذیل به دست آمد: بیشترین آشنایی با پاپ اسمیر در گروه سنی زیر 25 سال (34.3 درصد) و کمترین آشنایی در گروه سنی 35 تا 49 سال (21%) بود. سطح آگاهی زنان کارمند، نسبت به زنان خانه دار و شاغل در خانه، بالاتر می باشد (42.9 درصد)، زنان با تحصیلات فوق دیپلم و بالاتر، میزان آگاهی کاملتری نسبت به گروه های تحصیلی دیگر دارند (44.4 درصد).
استنتاج: به طور کلی بین میزان آگاهی و اطلاعات دموگرافیک (سن، تعداد حامگی، تعداد زایمان، شغل زن، شغل مرد، تحصیلات مرد و روش پیشگیری) رابطه معنی داری دیده نشد. بین نگرش و شغل زن(P=0.017) و تحصیلات زن (P=0.023) ارتباط معنادار وجود دارد. در مورد سایر اطلاعات دموگرافیک رابطه ای دیده نشد. با توجه به آمار و ارقام به دست آمده، تهیه برنامه های آموزشی در مورد پاپ اسمیر، جهت بالا بردن میزان آگاهی و عملکرد زنان، ضروری به نظر می رسد.