سابقه و هدف: آنیلین بهطور گستردهای بهعنوان ماده خام در بسیاری از صنایع شیمیایی استفاده میشود. ازاینرو هدف از این پژوهش، بررسی کارایی حذف آنیلین از محلولهای آبی با استفاده از فرایند فتوکاتالیستی نانو ذرات اکسید منیزیم بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت تجربی – آزمایشگاهی در یک راکتور ناپیوسته با حجم 2 لیتر تحت تأثیر پارامترهای pH محلول (11-3)، دوز نانو ذره (1-1/0 گرم در لیتر)، زمان واکنش (15 تا 120 دقیقه)، غلظت اولیه آنیلین (5 تا 250 میلیگرم در لیتر) و توان لامپ (8، 15 و 30 وات) جهت بررسی راندمان حذف آنیلین انجام پذیرفت. غلظت باقیمانده آنیلین، با استفاده از روش اسپکتروفتومتری در حداکثر طولموج 198 نانومتر موردسنجش قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که فرایند فتوکاتالیستی در حضور نانو ذرات اکسید منیزیم میتواند بهطور مؤثری منجر به حذف آنیلین از پساب گردد. pH و دوز نانو ذرات اکسید منیزیم بهینه برای لامپهای 8، 15 و 30 وات به ترتیب 7 و 6/0 گرم در لیتر، 7 و 4/0 گرم در لیتر و 7 و 4/0 گرم در لیتر به دست آمد و در زمان بهینه 30 دقیقه راندمان حذف با افزایش غلظت آنیلین کاهش پیداکرد. تحت شرایط بهینه غلظت 5 میلیگرم در لیتر آنیلین و زمان واکنش 30 دقیقه راندمان حذف 63/90 درصد و راندمان CODمعادل 02/87 درصد به دست آمد.
استنتاج: فرایند فتوکاتالیستی نانوذره اکسید منیزیم میتواند بهعنوان یک روش مؤثر و کارآمد برای حذف آلاینده آنیلین از محلولهای آبی مورد استفاده قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |