دوره 26، شماره 139 - ( مرداد 1395 )                   جلد 26 شماره 139 صفحات 26-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahriari M, Khalili A, Shamsizadeh M, Mardani D, Paymard A, Molavi Vardanjani M. Effects of Foot Reflexology on Pain in Patients after Lower Limb Amputation. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (139) :18-26
شهریاری محسن، خلیلی آرش، شمسی زاده مرتضی، مردانی داود، پایمرد اکوان، مولوی وردنجانی مهدی. بررسی تاثیر ماساژ بازتابی پا بر شدت درد بیماران بعد از آمپوتاسیون اندام تحتانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (139) :18-26

سابقه و هدف: درد پس از قطع عضو، پیامدهای مختلفی از جمله ناتوانی،کاهش کیفیت زندگی و کاهش توانایی‌های ارتباطی بیمار با دیگران دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ماساژ بازتابی پا بر درد بیماران پس ازقطع عضو اندام تحتانی بوده است.

مواد و روش‌ها: مطالعه کارآزمایی بالینی حاضرروی بیماران کاندید عمل آمپوتاسیون اندام تحتانی بستری شده در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان به تعداد 25 نفر در هر گروه (گروه مداخله و گروه کنترل) انجام شد. جهت ارزیابی شدت درد از مقیاس عددی درد (Numeric Rating Scale) استفاده گردید و مدت 30 دقیقه تکنیک ماساژ بازتابی پا (پای سالم) برای بیماران گروه مداخله انجام شد و برای گروه کنترل نیز ماساژ ساق و کف پا به صورت ساده به مدت 30 دقیقه انجام گردید و این حرکت 8 الی 10بار تکرار شد. از آزمون‌های آماری کای اسکویر، T-test، فیشر و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده گردید.

یافته‌ها: ماساژ بازتابی پا باعث کاهش معنی‌دار شدت درد در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل شد به صورتی که بیماران گروه مداخله به طور معنی‌داری از شدت درد کم‌تری بعد از مداخله برخوردار بودند (009/0 = p). طبق آزمون
T-test بین میانگین شدت درد قبل از عمل گروه مداخله و شاهد، تفاوت معنی‌دار نبود (52/0=p). بین دو گروه از نظر اختلاف میانگین شدت درد، تفاوت معنی‌داری وجود داشت (001/0˂p).

استنتاج: ماساژ بازتابی پا در بیماران تحت آمپوتاسیون موجب کاهش درد بعد از عمل می‌گردد بنابراین استفاده از آن جهت کاهش درد بیماران توصیه می‌گردد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2016011825929IRCT

واژه‌های کلیدی: آمپوتاسیون، درد، ماساژ بازتابی پا