سابقه و هدف: گیاهان دارویی علاوه بر ارزش غذایی، به واسطه داشتن ترکیبات مختلف از جمله آنتیاکسیدانها، از دیر باز جهت کنترل و درمان بیماریها مورد توجه واقع شدهاند. در این میان سیر از جمله گیاهانی میباشد که هم در منابع اسلامی و هم در طب سنتی برای درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. این مقاله مروری با هدف بررسی خواص تغذیه ای- درمانی سیر از دیدگاه منابع اسلامی و ارزیابی کاربردهای درمانی آن در طب سنتی با یافتههای علمی طب انجام گردید.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری روایتی (narrative)، جستجوی منابع مختلف با استفاده از کلید واژههای سیر، قرآن، ترکیبات مغذی و گیاهان دارویی و همچنین واژههای انگلیسی Allium stivum، Medicinal plant و Holy Quran در پایگاه های SID، Scopus، Pub med،Science Direct ، ISC، Google scholar وSID و Magiran از سال 1994 تا 2015 انجام گرفت. همچنین قرآن کریم، تفاسیر قرآن، کتب حدیث و کتب معتبر طب سنتی و گیاهان دارویی نیز مورد بررسی قرار گرفت. سپس دادههای استخراج شده دستهبندی و تحلیل گردید.
یافته ها: سیر به علت داشتن ترکیبات مختلف آنتیاکسیدان و همچنین ترکیبات سولفوردار نظیر آلیسین، فیتوآلکسین، دی آلیل دی سولفید و تری سولفید در بهبود بیماریهای مفصلی نقش دارد. همچنین آژئونین، دی آلیل دی– و تری سولفید دارای اثرات پیش آپوپتوزی بوده و در کاهش رشد سلولهای سرطانی موثر است.
استنتاج:یافتههای اخیر نشان میدهد این گیاه حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی، ریز مغذیهایی همچون سلنیوم و ترکیباتی از قبیل آلیسین و دی آلیل تری سولفید است که دارای خاصیت ضد توموری و ضد میکروبی میباشند. شناسایی ترکیبات موثره در سیر و مکانیسمهای تاثیر آنها میتواند کمک موثری در رمزگشایی الهامات قرآنی به ویژه در توصیه به مصرف برخی از گیاهان نماید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |