دوره 21، شماره 85 - ( آذر و دی 1390 )                   جلد 21 شماره 85 صفحات 26-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Janbabai G, Âzadeh H, Farazmandfar T, Sayadi S, Sharifian R, Taghipour M. The Prevalence of Pica and the Associated Factors in Women with Iron Deficiency Anemia. J Mazandaran Univ Med Sci 2011; 21 (85) :21-26
جان بابایی قاسم، آزاده حسین، فرازمندفر تورج، صیادی سهراب، شریفیان رایکا، تقی پور مهرداد. شیوع پیکا و عوامل مرتبط با آن در خانم‌های دارای آنمی فقرآهن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (85) :21-26

سابقه و هدف : شایع‌ترین کمبود تغذیه‌ای در جوامع در حال توسعه و توسعه یافته، فقرآهن است. در میان نشانه‌های بیماری، پیکا ‏از علائم شایع است که به اشکال مختلف حتی قبل از بروز آنمی ظاهر می‌شود. پیکا باعث مشکلاتی از قبیل مسمومیت، مشکلات روده‌ای، صدمه به دندان، عفونت انگلی، قارچی و باکتریایی و غیره می‌شود. هدف این مطالعه بررسی اپیدمیولوژی عارضه پیکا در خانم‌های دارای فقرآهن و عوامل مرتبط با آن بوده است.
مواد و روش ها : در این پژوهش مقطعی 260 خانم دارای آنمی فقرآهن، بر اساس هموگلوبین، درصد اشباع و فریتین پایین، در طول یک سال انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز بر اساس پرسشنامه شامل سن، مصرف قرص آهن، سابقه فامیلی، نوع پیکا و سایر موارد جمع‌آوری گردید.
یافته ها : 177 نفر (1/68 درصد) دارای نوعی یا انواعی از پیکا بودند، 83 نفر (9/31 درصد) پیکا نداشتند. 44 نفر (17 درصد) سابقه مثبت فامیلی پیکا داشتند. نوع پیکا‏ به ترتیب شیوع از زیاد به کم شامل: مواد قندی و نشاسته‌ای، یخ، کشک، گچ، مهر، خاک و سایر موارد بود.
استنتاج : با توجه به تنوع و شیوع نسبتاً بالای پیکا و نیز با توجه به عوارض جدی و خطرناکی که پیکا ممکن است در فرد ایجاد کند، درمان زودرس آنمی و همچنین افزایش آگاهی‌های عمومی ضروری به نظر می‌رسد.
واژه‌های کلیدی: آنمی فقر آهن، پیکا، شیوع
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |