دوره 26، شماره 142 - ( آبان 1395 )                   جلد 26 شماره 142 صفحات 30-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasiriani K, Eftekhari A. Effect of Hot Water Bag on Severity of Restless Legs Syndrome in Hemodialysis Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (142) :23-30
نصیریانی خدیجه، افتخاری عادل. بررسی تاثیر کیسه آب گرم بر شدت نشانگان پای بیقرار بیماران همودیالیزی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (142) :23-30

سابقه و هدف: سندرم پاهای بیقرار یک اختلال نورولوژیکی در بیماران تحت همودیالیز است. این نشانگان موجب آشفتگی فرد در استراحت کردن، عدم آسایش، استرس و به شکل ثانویه، تضعیف عملکرد، اختلال در فعالیت‌های
شغلی و زندگی خانوادگی می‌شود. این مطالعه با هدف تاثیر کیسه آب گرم بر شدت بروز نشانگان پای بیقرار بیماران همودیالیزی انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع نیمه تجربی (قبل و بعد) می‌باشد که بر روی بیماران مراجعه‌کننده به 3 بیمارستان استان یزد، انجام گرفت. در این مطالعه، 40 نفر بیمار دارای نشانه سندرم پای بیقرار از کل بیماران مراجعه‌کننده به بخش همویالیز به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه شدت نشانه‌های نشانگان پای بیقرار، قبل و بعد از به‌کارگیری کیسه آب گرم، توسط نمونه‌ها تکمیل گردید. داده‌ها توسط نرم افزار 17 SPSS و آزمون‌های آماری توصیفی و تی زوج در سطح معنی‌داری 05/0< p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: 64 درصد افراد مورد مطالعه در گروه سنی 60 سال و بالاتر قرار داشتند. 5/61 درصد دارای سابقه درمان دیالیز برای مدت یک تا پنج سال بودند. شدت علایم در 5/69 درصد بیماران قبل از مداخله و در 61 درصد بیماران، بعد از مداخله در سطح متوسط قرار داشت، ولی تفاوت نمرات دو مرحله از نظر آماری معنی‌دار بود (000/0 .(p=

استنتاج: براساس نتایج پژوهش، استفاده از کیسه آب گرم به عنوان روش موثر، ایمن، کم‌هزینه و به خصوص با قابلیت استفاده توسط بیماران و خانواده‌هایشان، برای تسکین شدت علائم پای بیقرار بیماران همودیالیزی پیشنهاد می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |