دوره 26، شماره 143 - ( آذر 1395 )                   جلد 26 شماره 143 صفحات 173-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seidmohammadi A, Asgari G, Torabi L. Removal of Metronidazole Using Ozone Activated Persulfate from Aqua Solutions in Presence of Ultrasound . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (143) :160-173
صیدمحمدی عبدالمطلب، عسگری قربان، ترابی لیلا. حذف مترونیدازول با استفاده از پرسولفات فعال شده با ازن در حضور امواج فراصوت در محیط های آبی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (143) :160-173

سابقه و هدف: مترونیدازول از جمله فراورده‌های داروئی است که به دلیل گستردگی مصرف و مقاومت در برابر تجزیه بیولوژیکی از آلاینده‌های مهم در محیط به شمار می‌رود. لذا این مطالعه به منظور بررسی امکان حذف این ماده آلی با استفاده از فرایند فعال‌سازی پرسولفات با استفاده از ازن در حضور امواج فراصوت مورد بررسی قرار گرفته است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم ناپیوسته با استفاده از راکتور حاوی مولد امواج فراصوت در فرکانس 40 کیلوهرتز و سیستم تولید ازن به میزان 5/0 گرم در لیتر انجام شد. تاثیر پارامترهای بهره برداری نظیر pH محلول (11-3)، غلظت پرسولفات (100 تا 1000 میلی گرم در لیتر)، غلظت اولیه مترونیدازول (5 تا 30 میلی‌گرم در لیتر)، تغییرات شدت یونی (13/0 تا 03/1 گرم در لیتر) و تاثیر ترت بوتانل در عملکرد فرایند مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین میزان معدنی‌سازی از طریق اندازه گیری COD تعیین شد. غلظت مترونیدازول با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 320 نانومتر اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که با افزایش pH محلول از 3 تا 11 کارائی، حذف ماده آلی کاهش یافت، به نحوی که بیش‌ترین حذف مترونیدازول در pH های 3 و 5 به ترتیب برابر با 92 و 90 درصد در زمان تماس 60 دقیقه به دست آمد. کارایی حذف مترونیدازول به غلظت اولیه پرسولفات بستگی داشته و بیش‌ترین حذف ماده آلی در غلظت‌های اولیه 500 و 750 میلی‌گرم بر لیتر به ترتیب به میزان 7/94 و 95 درصد حاصل و در مقادیر بیش از آن راندمان حذف کاهش یافت. نتایج بیانگر آن بود که با افزایش غلظت اولیه مترونیدازول، میزان حذف کاهش یافت. هم‌چنین تغییرات شدت یونی بر عملکرد فرایند، تاثیر نداشت. بر اساس دیگر نتایج این مطالعه، بیش‌ترین رادیکال فعال در این فرایند، رادیکال پرسولفات بود. میزان حذف COD در شرایط بهینه بهره‌برداری، 56 درصد بود.

استنتاج: استفاده از فرایند فعال‌سازی پرسولفات با استفاده از ازن در حضور امواج فراصوت به میزان قابل توجهی می‌تواند مترونیدازول را حذف و به عنوان یک روش کارآمد به تنهائی یا به عنوان پیش تصفیه مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست