دوره 27، شماره 153 - ( مهر 1396 )                   جلد 27 شماره 153 صفحات 145-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Yaghubi beklar S. Epidemiology of Drug-poisoning Death in Central Cities of Mazandaran, Iran 2011-2016 . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (153) :140-145
شکرزاده محمد، یعقوبی بکلر سعید. اپیدمیولوژی فوت ناشی ازمسمومیت باعوامل دارویی در شهرهای مرکزی استان مازندران طی سال های 1390-1395 . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (153) :140-145

سابقه و هدف: مسمومیت دارویی از جمله مشکلات اصلی در سراسر جهان می‌باشد، مطالعات مختلف در ایران شیوع بالای آن را نشان می‌دهد. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک فوت ناشی ازمسمومیت با عوامل دارویی در شهرهای مرکزی استان مازندران (ساری-قائمشهر-بهشهر-جویبار-چهاردانگه) انجام شده است.
مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی مقطعی به شکل تحلیلی بر روی کل مدارک موجود از مسمومیتهای منجر به فوت که مرگ آنها از طرف پزشکی قانونی مسمومیت با عوامل دارویی اعلام شده بود و در فاصله زمانی 5سال (ابتدای سال1390تا انتهای نیمه اول سال 1395) به پزشکی قانونی شهرستان ساری ارجاع شده بودند، بهعنوان جمعیت هدف انتخاب و با استفاده از روش جمعآوری اطلاعات بر اساس تکمیل پرسشنامه، دادههای طرح با استفاده از نرم افزارآماری SPSS نسخه21 ثبت و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 31 درصد افراد مورد مطالعه زن و 9/68 درصد آنها مرد بودند. اکثریت جمعیت مورد بررسی (6/ درصد43) در محدوده سنی 15-30 بودند. شایعترین دارو که در اغلب موارد مورد استفاده قرار گرفت فسفید آلومینیوم (5/65درصد )، تریاک (3/24 درصد)، الکل اتیلیک( 7/5 درصد)و ترامادول(5/4 درصد) بود.
استنتاج: باتوجه به اینکه فوت ناشی از مسمومیت در گروه سنی جوان شایعتر میباشد، مطالعات بیشتر در زمینه مشکلات روانی و اجتماعی ضروری به نظر میرسد. شایعترین مسمومیت، مربوط به فسفید آلومینیوم (5/ درصد 65)، که احتمالا به دلیل دسترسی آسان آن است. اقدامات لازم در این زمینه مانند تشخیص سریع مسمومیت، به خصوص همکاری بیمار نقش مهمی را ایفا میکند.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: پزشکي قانوني