سابقه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک است که از مهمترین عوارض آن، نوروپاتی میباشد. از سوی دیگر، اصلاح عادات غذایی به عنوان یکی از موثرترین و اقتصادیترین راههای پیشگیری از عوارض دیابت مطرح میباشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین الگوی غذایی با نوروپاتی دیابتی انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه مشاهدهای حاضر با طراحی مقطعی بر روی 176 نفر از بیماران دیابتی دارای نوروپاتی مراجعهکننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام (ره) ساری به روش نمونهگیری در دسترس در سال 1395 انجام شد. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامه الگوی غذایی، چک لیست عوارض نوروپاتی و سوالات مشخصات جمعیت شناختی بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای کایدو، کروسکال والیس، منویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی در سطح معنیداری 05/0 توسط نرم افزار SPSS.18 صورت گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد به ترتیب 78 نفر (3/44 درصد) و 98 نفر (7/55 درصد) از بیماران دارای الگوی غذایی نامطلوب و تاحدودی مطلوب بودند. در خصوص عوارض نوروپاتی حسی، بیش ترین و کم ترین فراوانی مربوط به گزگز شدن اندام ها (3/93 درصد) و آتروفی بافت نرم پا (4/7 درصد) و در نوروپاتی اتونوم، اختلالات گوارشی (4/57 درصد) و سابقه سنکوب (8 درصد) بود. بین الگوی غذایی با تعدد عوارض نوروپاتی همبستگی منفی آماری وجود داشت (21/0-=r و 03/0=P).
استنتاج: طبق نتایج، عادات غذایی بیماران نیاز به اصلاح داشته و برخی از عوارض حسی و اتونوم در سطوح بالایی مشاهده شد. بنابراین هرگونه مداخله جهت پیشگیری از عوارض و پیشرفت آنها میبایست بر اصلاح الگوی غذایی، کاهش مطلوب قند خون و نیز اصلاح سبک زندگی متمرکز شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |