دوره 9، شماره 25 - ( زمستان 1378 )                   جلد 9 شماره 25 صفحات 19-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rasooli M, Zahraee M. Inhibition of Triacyleglycerol Secretion dependent on VLDL Fraction by α and β Adreno receptors Agonists in Rat Hepatocyte . J Mazandaran Univ Med Sci 2000; 9 (25) :10-19
رسولی مهدی، زهرایی مهین. مهار ترشح تری اسیل گلیسرول وابسته به فراکسیون VLDL توسط اگونیست های آلفا- و بتا- ادرنوسپور در هپاتوسیت تهیه شده از کبد رت (Rat). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1378; 9 (25) :10-19

سابقه و هدف : در حالت گرسنگی کبد منشا اصلی سنتز و ترشح لیپوپروتئین ها با دانسیته بسیار کم (VLDL) می باشد. بدین منظور تری اسیل گلیسرول، فسفولیپیدها، کلسترول و استرهای آن بایستی به اپو - B تازه سنتز شده اضافه و به صورت VLDL تازه سنتز شده ترشح شوند.متابولیسم VLDL تحت کنترل هورمونی و متابولیک بوده تحریک هر دو مسیر وابسته به کلسیم و مسیر cÂMP سبب مهار ترشح VLDL از کبد می گردد. در این تحقیق اثرات تحریک آلفا- و بتا- ادرنرژیک بر روی ترشح تری اسیل گلیسرول در هپاتوسیت رت (Rat) بررسی شده است.
مواد و روش ها : هپاتوسیت از کبد رت توسط تکنیک دو مرحله ای با استفاده از شلاتور کلسیم و کلاژناز تهیه گردید. لیپیدها بر اساس متد استخراج و جرم تری اسیل گلیسرول توسط متد تریندر (GPÔ-PÂP) سنجش گردید. هپاتوسیت ها در محلول کربس- رینگر به مدت سه ساعت در حضور عوامل دارویی مختلف انکوبه گردید.
نتایج : اپی نفرین طی سه ساعت انکوباسیون ترشح تری اسیل گلیسرول را 35 درصد مهار کرد و محتوی سلولی آن را 18 درصد افزایش داد. اثر مهاری اپی نفرین بر ترشح تری اسیل گلیسرول در حضور فنتول آمین و پرازوسین حذف شد ولی در حضور پروپرانولول باقی ماند. تری فلوپرازین به صورت وابسته به غلظت اثر مهاری اپی نفرین را لغو نمود در حالی که تئوبرومین اثر قابل توجهی نداشت. ترشح تری اسیل گلیسرول نه تنها توسط آلفا- اگونیست (فنیل افرین) بلکه توسط بتا- اگونیست (ایزوپروتونول) مهار گشت. دی بوتیریل سیکلیک- ادنوزین منو فسفات ترشح تری اسیل گلیسرول را حدود 30 درصد مهار نمود. اپی نفرین در حضور پروپرانولول محتوی سلولی تری اسیل گلیسرول را افزوده، مجموع محتوی تری اسیل گلیسرول سیستم (مجموعه سلول و محیط انکوباسیون) در حضور و عدم حضور اپی نفرین تقریباً ثابت ماند.
استنتاج: نتایج نشان می دهند که اپی نفرین ترشح تری اسیل گلیسرول را ازطریق آلفا-ادرنورسپتور مهار می نماید، با این وجود تحریک ادرنرژیک توسط آلفا- و بتا- اگونیست اثر مشابهی را اعمال می نماید. پروتئین کیناز وابسته به کلسیم- کالمودولین ممکن است در تنظیم کاهشی ترشح VLDL شرکت نماید. اثر غیر متداول ایزوپروترنول در رابطه با دو فرضیه »ورود کلسیم وابسته به ذخایر« بحث شده است. اثر مهاری اپی نفرین احتمالاً از طریق مهار مسیر ترشحی اعمال می گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |