دوره 16، شماره 51 - ( فروردین 1385 )                   جلد 16 شماره 51 صفحات 101-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kasraiyan L, Torab Gahromi S. Frequency of blood donation for HIV check up at Shiraz Blood Transfusion Organization. J Mazandaran Univ Med Sci 2006; 16 (51) :95-101
کسراییان لیلا، تراب جهرمی سیداردشیر. بررسی فراوانی اهدا خون با انگیزه تست HIV، شیراز سال 1383. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1385; 16 (51) :95-101

سابقه و هدف: برخی از افراد با انگیزه دسترسی سریع به تست HIV، اقدام به اهدا خون می کنند و به علت وجود دوره پنجره و عدم تشخیص بیماری در مراحل اولیه، چنین اهداکنندگانی باعث به خطر انداختن سلامت خون های اهدایی می شدند.
مواد و روش ها: مطالعه یک بررسی مقطعی بوده بر روی 1000 نفر که جهت اهداخون به سازمان انتقال خون شیراز (نیم اول سال 1383) مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی سیستماتیک انجام گرفت. داده‌ ما با پرسشنامه که حاوی سوالاتی در مورد مشخصات فردی و دموگرافیک اهدا کننده و انگیزه های اهدا خون بود جمع آوری شد و سپس با آزمون آماری مجذور کای دو تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی داوطلبان اهدا خون 34.6±11.3 و 82.4 درصد آنها مرد و 68.6 درصد آنها متاهل بودند. انگیزه های اهداخون، در 4/56 درصد موارد کمک به همنوع، 8/14 درصد تست HIV،15.2 درصد به دلیل اثرات مثبت اهدا خون بر وضعیت سلامتی، 6/9 درصد کنترل سلامتی و 4 درصد به دلیل حس کنجکاوی نسبت به اهدا خون بود. اهدا خون به منظور آزمایش ایدز در مردان، افراد مجرد و اهداکنندگان بار اول بیش تر از زنان، افراد متاهل و اهداکنندگان مکرر بود. اهدا خون به منظور آزمایش ایدز ارتباطی با شغل، وضعیت تحصیلی و سن نداشت.
استنتاج: اهدا خون با انگیزه تست HIV می تواند سلامت خون و فراورده های خونی را به مخاطره بیندازد و به نظر می رسد جهت دسترسی به خون سالم و کافی، باید افراد را تشویق کرد که با انگیزه کمک به همنوع خون دهند و از اهدا خون به منظور آزمایش ایدز خودداری نمایند و نیز باید مکان هایی جهت آزمایش افراد با رفتارهای پرخطر احداث شود.
واژه‌های کلیدی: اهداء خون، ‌ آزمایش ایدز
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |