دوره 27، شماره 150 - ( تیر 1396 )                   جلد 27 شماره 150 صفحات 231-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sheikh Rezaee M R, Jokar A, Moallemee M, bonyadi A. A Review on Cataract in the Cannon of Medicine and Nur-al- uyun . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (150) :223-231
شیخ رضایی مجیدرضا، جوکار آسیه، معلمی مصطفی، بنیادی افسانه. مروری بر آب مروارید در کتاب‌های قانون فی الطب (ابن سینا) و نور العیون (ابوروح جرجانی) . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (150) :223-231

سابقه و هدف: بر اساس تخمین سازمان بهداشت جهانی( WHO)، آب مروارید شایع‌ترین عامل نابینایی قابل بازگشت در دنیا است به طوری که 8/47 درصد از کل نابینایی‌ها درسراسر جهان ناشی از آب مروارید است. از طرفی مهم‌ترین پیشرفت پزشکان اسلامی نسبت به یونانیان، چشم پزشکی بوده است به طوری که رازی، اولین شرح جامع و علمی درباره آب مروارید و ابو روح جرجانی نخستین کتاب چشم پزشکی به زبان پارسی را نگاشته‌اند.

مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری غیر نظام مند به روش کتابخانه‌ای و بررسی متون با تمرکز بر کتب مرجع طب سنتی ایران بوده است.  این کار در 6 مرحله (یافتن کلید واژه‌ها، جستجو در منابع، تهیه لیست واحد، دسته بندی، مرتب کردن، مقایسه کردن) انجام شد. سپس در این پژوهش به بررسی آب مروارید در کتاب قانون ابن سینا و نورالعیون ابو روح جرجانی پرداخته شده است.

یافتهها: تعریف، علل ایجاد کننده آب مروارید و درمان آن در سه مرحله تغذیه و عادات رفتاری، دارو درمانی و جراحی از هر دو کتاب استخراج گردید.آن چه بسیار متفاوت از طب نوین در این کتب مشاهده شد طیف وسیع اقدامات پیشگیری کننده از ایجاد آب مروارید در حیطه تغییراتی در سبک زندگی بود.

استنتاج: هر دو دانشمند معتقدند با تغییراتی در سبک زندگی مانند اجتناب از خوردن برخی خوراکی‌ها وغیره می توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد و اگر بیماری در مراحل اولیه و درچشم مستحکم نشده باشد بیمار بهترمعالجه می‌شود و اگر آب مستحکم شده باشد درمان با جراحی امکان پذیراست.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: چشم