دوره 26، شماره 145 - ( بهمن 1395 )                   جلد 26 شماره 145 صفحات 164-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahani S, Behzadfar F, Jahani D, Shaki F. Protective Effects of Hydroalcoholic Extract of Nasturtium Officinale against Gentamicin Induced Mitochondrial Dysfunction in Rat Kidney. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (145) :152-164
شاهانی سمیه، بهزادفر فرزانه، جهانی دانیال، شکی فاطمه. اثرات محافظتی عصاره گیاه علف چشمه در برابر اختلال عملکرد میتوکندریایی ناشی از داروی جنتامایسین در بافت کلیه رت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (145) :152-164

سابقه و هدف: ما در این مطالعه، اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی گیاه علف چشمه (Nasturtium officinale) را روی سمیت میتوکندریایی ناشی از جنتامایسین در میتوکندری‌های ایزوله از کلیه رت مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مواد و روش‌ها: در این بررسی، تعداد 36 رت نژاد ویستار در 6 گروه شش تایی مورد بررسی قرار گرفتند. گروه ها شامل گروه کنترل، گروه دریافت کننده حلال، گروه دریافت کننده جنتامایسین خالی mg/kg 80، 3 گروه دریافت کننده جنتامایسین به علاوه عصاره با دوزهای مختلف (50 -100-200 (mg/kg بوده که به مدت ده روز به صورت داخل صفاقی تجویز گردید و 24 ساعت بعد از پایان تجویزها، کلیه حیوان جدا و میتوکندری آن‌ها با روش سانتریفیوژ متعدد جداسازی شد و پارامترهای آسیب میتوکندری بررسی شدند.

یافته‌ها: تجویز جنتامایسین به صورت معنی‌داری سبب کاهش فعالیت میتوکندری در تست MTT و گلوتاتیون احیا در میتوکندری‌های ایزوله از کلیه رت شد. هم چنین افزایش لیپید پراکسیداسیون و تورم میتوکندری در گروه دریافت کننده جنتامایسین نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. تجویز عصاره هیدروالکلی علف چشمه سبب افزایش میزان زنده ماندن میتوکندری‌ها نسبت به گروه جنتامایسین شد. کاهش معنی‌دار و وابسته به غلظت اکسیداسیون گلوتاتیون، لیپید پراکسیداسیون و تورم میتوکندری ناشی از جنتامایسین در میتوکندری‌های ایزوله از کلیه رت در گروه دریافت کننده عصاره علف چشمه مشاهده شد.

استنتاج: هم‌چنین با توجه به اثر محافظتی علف چشمه در کاهش آسیب میتوکندریایی ناشی از جنتامایسین در میتوکندری ایزوله کلیه، می‌توان از عصاره علف چشمه در شرایط پاتولوژیک ناشی از آسیب میتوکندری استفاده کرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |