دوره 26، شماره 145 - ( بهمن 1395 )                   جلد 26 شماره 145 صفحات 386-382 | برگشت به فهرست نسخه ها

Niazi A, Molaei N, DashiPour A, Rashki Ghaleno A, Parsi mood E N. Comparison of Differential Cell Counts in Samples of Broucho Alveolar Lavage in Diagnosis of Patients with and without Tuberculosis . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (145) :382-386
نیازی عباسعلی، مولایی نزارعلی، داشی پور علیرضا، راشکی قلعه نو امین، پارسی مود الهه ناز. مقایسه شمارش افتراقی سلول نمونه لاواژ برونکو آلوئولار در تشخیص بیماران سلی از غیر سلی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (145) :382-386

سابقه و هدف: شناسایی میزان انواع سلول های ایمنی بیماران مسلول، اعم از تک هسته‌ای و چند هسته ای در کنترل و درمان این بیماری بسیار موثر است. هدف از این مطالعه مقایسه شمارش افتراقی سلول در نمونه لاواژ برونکو آلوئولار در تشخیص بیماران مبتلا به سل از غیر سلی بوده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی– تحلیلی تعداد 100 بیمار با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف به دو گروه اسمیر مثبت و اسمیر منفی (هر گروه50 نفر) تقسیم شدند. نمونه لاواژ برونکو آلوئولار تهیه شده از بیماران دو قسمت شد و یک قسمت برای کشت و قسمت دیگر آن بعد از تصفیه توسط محلول فیکساتور فیکس شد و از سدیمان آن 4 لام اسمیر تهیه گردید که به روش‌های پاپانیکولا، گیمسا، H&E وزیل نلسون رنگ‌آمیزی شدند. شمارش افتراقی سلول تک هسته‌ای و چند هسته‌ای، ارتباط بین میزان وجود باکتری سل با شمارش افتراقی سلول در بیماران سلی وتعیین حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت ومنفی اسمیر نمونه بال در تشخیص بیماران سلی از غیر سلی انجام شد.

یافته‌ها: ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که با افزایش تعداد باکتری سل، درصد سلول‌های نوتروفیل به طور معنی‌داری بالا می‌رود (526/0=r، 001/0>p) اما میزان سلول‌های لنفوسیت و ائوزینوفیل به‌طور معنی‌داری کاهش می‌یابد (458/0=r،003/0=p) (363/0=r، 021/0=p) و میزان سلول‌های پلاسماسل تغییر محسوسی ندارد (205/0=r، 201/0=p).

استنتاج: سلول غالب در نمونه لاواژ برونکو آلوئولار بیماران مبتلا به سل نوتروفیل می‌باشد و با افزایش شدت وجود باکتری میزان آن بالاتر می‌رود.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه |