دوره 26، شماره 146 - ( اسفند 1395 )                   جلد 26 شماره 146 صفحات 108-100 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahnama P, Mohammadi K, Mohseni S M, Mohammaditabar S. Impact of Affected Functional Systems on Primary Sexual Dysfunction in Women with Multiple Sclerosis . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (146) :100-108
رهنما پروین، محمدی خدیجه، محسنی سکینه موید، محمدی تبار شفیقه. اثر اختلال سیستم های کارکردی بر اختلال حوزه جنسی اولیه در زنان مبتلا بهمولتیپل اسکلروزیس . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (146) :100-108

سابقه و هدف: اختلال جنسی یک موضوع مهم در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است که درجامعه به خصوص زنان مبتلا مورد غفلت واقع شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر سیستم‌های کارکردی درگیر در این بیماری بر اختلال در حوزه جنسی اولیه بوده است.

مواد و روش‌ها: در مطالعه مقطعی حاضر که در سال 1392 انجام شد نمونه های مورد مطالعه زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به کلینیک تخصصی MS بودند. اختلال حوزه اولیه جنسی با پرسش نامه  صمیمیت و ارتباط جنسی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مورد بررسی واقع شد. برای تعیین خصوصیات بالینی مورد نظر که شامل نوع روند بیماری، مدت بیماری وسیستم های کارکردی درگیر بود معاینه بالینی توسط متخصص مغز و اعصاب صورت گرفت. هم‌چنین میزان گستردگی ناتوانی فیزیکی بیماران از طریق مقیاس  EDSS (Expanded Disability Status Scale-EDSS) توسط متخصص مغز و اعصاب بررسی و نمره‌دهی شد.

یافته‌ها: در کل 226 زن بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در این مطالعه شرکت کردند. نتایج حاصل از مطالعه بر اساس آنالیز رگرسیون چند متغیره بیان گر آن بود که شانس ابتلا به وقوع اختلال در حوزه جنسی اولیه ، در افراد مبتلا به اختلال مخ و مخچه 54/2 برابر (002/0p=، 60/4-40/1= 95درصد CI ، 54/2=Odds ratio)، مبتلا به اختلال پیرامیدال
3 برابر (002/0p=، 26/7-363/1=95درصد CI، 14/3=Odds ratio) و اختلال حسی بیش از 3 برابر (028/0p=،
25/6-56/1=CI 95 درصد، 13/3= ratio Odds) افزایش می یابد.

استنتاج: با توجه به این که اختلالات در سیستم‌های کارکردی درگیر در بیماری MS می‌تواند منجر به اختلال در حوزه جنسی اولیه شود باید در سیستم‌های بهداشتی رویکرد پرداختن به این اختلالات از نظر درمان و مشاوره مد نظر قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری