دوره 26، شماره 146 - ( اسفند 1395 )                   جلد 26 شماره 146 صفحات 278-269 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini A, Azadbakht M, Yousofpoor M. ‘Maoljobon’ A Drug in Iranian Traditional Medicine. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 26 (146) :269-278
حسینی امیرسعید، آزادبخت محمد، یوسف پور محمد. "ماءالجبن" دارویی در طب سنتی ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (146) :269-278

طب سنتی ایرانی، جسم انسان را ترکیبی از موادی به نام اخلاط میشناسد که تغییر در مقدار (کمیت) و چگونگی (کیفیت) آنها میتواند دسته بزرگی از بیماریها را موجب شود که درمانشان نیازمند پاکسازی بدن از ماده مسبب بیماری است. در میان داروهای معرفی شده در طب سنتی ایرانی، ماءالجبن یا آب پنیر، دارویی پرکاربرد بهشمار میآید. این دارو که از جنبههای غذایی نیز برخوردار است، هم به تنهایی و هم در ترکیب با سایر داروها استفاده میشود. پاکسازی بدن از مواد زاید، اثر درمانی بارز ماءالجبن بهحساب میآید و انتخاب این دارو بهخاطر ویژگیهایی که دارد، میتواند در وقت ضرورت، طبیب را از بهکارگیری داروهای قوی که طبعاً با ضرر نیز همراهند، بینیاز سازد. ماءالجبن از شیر بهدست میآید. نوع شیر و روشی که در ساخت ماءالجبن بهکار میرود، طبیعت (مزاج) آن را متأثر میسازد، اما اجمالاً طبیعتش را گرم در اول و مرطوب در درجه دوم دانستهاند. هرچند مصرف مسهل، جز به ضرورت، در فصل گرما توصیه نمیشود، آب پنیر را میتوان در هر فصلی خصوصاً فصل بهار با رعایت آداب مصرف، استفاده کرد. در منابع طب سنتی ایران به آثار درمانی ماءالجبن در بیماریهای مختلفی مانند سکته، فراموشی، سردرد، وسواس، سرطان، امراض مفصلی، سنگ کلیه و مثانه، واریس و بواسیر پرداخته شده است. در مطالعات اخیر نیز آثار گوناگون این دارو از جمله اثرات ضد سرطان، ضد التهاب، ضد فشارخون، ضد باکتری و ویروس مورد توجه قرار گرفته است. آگاهی از ماهیت و آثار این دارو میتواند علاوه بر استفاده بالینی دقیق و مبتنی بر منابع طب ایرانی، زمینهساز پژوهشهای دامنهدار در اینباره باشد.

نوع مطالعه: مروری |